Smakosze.pl

ARTUR BARBAROWSKI/East News; Canva / Eugenegg

Łagodne ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ogórki konserwowe cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Znaczna część wielbicieli kulinariów przyrządza je samodzielnie. Siostra Anastazja w swojej wersji ogórków konserwowych stawia na perfekcyjną zalewę. W jej skład wchodzi ocet, woda, cukier i sól. Jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Smakowite ogórki konserwowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród entuzjastów swojskich specjałów. Tym razem sięgniemy po przepis samej siostry Anastazji. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łagodne ogórki konserwowe zachwycają fantastycznym smakiem

Bez wątpienia ogórki konserwowe można określić mianem kultowej przekąski. Specjał często gości na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ dobre ogórki konserwowe wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami, obok których nie sposób przejść obojętnie. Smakołyki od siostry Anastazji nie są tutaj wyjątkiem.

Nie od dziś wiadomo, że siostra Anastazja zna się na kuchni, jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej przepisie na cudowną szarlotkę . Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki konserwowe. Dzięki idealnej zalewie specjał zaskakuje fantastycznym smakiem. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • niewielkie ogórki

  • marchewka

  • koper

  • czosnek

  • cebula

  • ziarna gorczycy

  • ziarna ziela angielskiego

  • liście laurowe

Zalewa:

  • 120 ml octu 10%

  • 1 l wody

  • 70 g cukru

  • 20 g soli

Jak siostra Anastazja robi ogórki konserwowe?

Ogórki oczyszczamy i namaczamy przez minimum godzinę w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa układamy ciasno w słoikach. W każdym z nich powinna znaleźć się łodyga kopru, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli, 6 plastrów marchewki oraz kilka ziaren gorczycy.

Składniki na zalewę umieszczamy w garnku. Całość zagotowujemy i mieszamy. Cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić. Zalewę zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy już to nastąpi, przykrywamy nią nasze ogórki.

Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Przeważnie trwa to kilka minut. Warto wiedzieć, czy zdrowsze są ogórki konserwowe, czy kiszone .

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe

Canva / Roman Stasiuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >