Łagodne ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji
Ogórki konserwowe cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Znaczna część wielbicieli kulinariów przyrządza je samodzielnie. Siostra Anastazja w swojej wersji ogórków konserwowych stawia na perfekcyjną zalewę. W jej skład wchodzi ocet, woda, cukier i sól. Jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.
Smakowite ogórki konserwowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród entuzjastów swojskich specjałów. Tym razem sięgniemy po przepis samej siostry Anastazji. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Łagodne ogórki konserwowe zachwycają fantastycznym smakiem
Bez wątpienia ogórki konserwowe można określić mianem kultowej przekąski. Specjał często gości na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ dobre ogórki konserwowe wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami, obok których nie sposób przejść obojętnie. Smakołyki od siostry Anastazji nie są tutaj wyjątkiem.
Nie od dziś wiadomo, że siostra Anastazja zna się na kuchni, jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej przepisie na cudowną szarlotkę. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki konserwowe. Dzięki idealnej zalewie specjał zaskakuje fantastycznym smakiem. Jakie produkty będą nam potrzebne?
niewielkie ogórki
marchewka
koper
czosnek
cebula
ziarna gorczycy
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe
Zalewa:
120 ml octu 10%
1 l wody
70 g cukru
20 g soli
Jak siostra Anastazja robi ogórki konserwowe?
Ogórki oczyszczamy i namaczamy przez minimum godzinę w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa układamy ciasno w słoikach. W każdym z nich powinna znaleźć się łodyga kopru, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli, 6 plastrów marchewki oraz kilka ziaren gorczycy.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku. Całość zagotowujemy i mieszamy. Cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić. Zalewę zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy już to nastąpi, przykrywamy nią nasze ogórki.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Przeważnie trwa to kilka minut. Warto wiedzieć, czy zdrowsze są ogórki konserwowe, czy kiszone.
Canva / Roman Stasiuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia Kobieta