Smakosze.pl
Ogórki konserwowe od siostry Anastazji

ARTUR BARBAROWSKI/East News; Canva / Eugenegg

Łagodne ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki konserwowe cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Znaczna część wielbicieli kulinariów przyrządza je samodzielnie. Siostra Anastazja w swojej wersji ogórków konserwowych stawia na perfekcyjną zalewę. W jej skład wchodzi ocet, woda, cukier i sól. Jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Smakowite ogórki konserwowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród entuzjastów swojskich specjałów. Tym razem sięgniemy po przepis samej siostry Anastazji. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łagodne ogórki konserwowe zachwycają fantastycznym smakiem

Bez wątpienia ogórki konserwowe można określić mianem kultowej przekąski. Specjał często gości na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ dobre ogórki konserwowe wyróżniają się niepowtarzalnymi walorami, obok których nie sposób przejść obojętnie. Smakołyki od siostry Anastazji nie są tutaj wyjątkiem.

Nie od dziś wiadomo, że siostra Anastazja zna się na kuchni, jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej przepisie na cudowną szarlotkę. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki konserwowe. Dzięki idealnej zalewie specjał zaskakuje fantastycznym smakiem. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • niewielkie ogórki

  • marchewka

  • koper

  • czosnek

  • cebula

  • ziarna gorczycy

  • ziarna ziela angielskiego

  • liście laurowe

Zalewa:

  • 120 ml octu 10%

  • 1 l wody

  • 70 g cukru

  • 20 g soli

Suszone grzyby

Jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały?

CZYTAJ DALEJ

Jak siostra Anastazja robi ogórki konserwowe?

Ogórki oczyszczamy i namaczamy przez minimum godzinę w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa układamy ciasno w słoikach. W każdym z nich powinna znaleźć się łodyga kopru, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli, 6 plastrów marchewki oraz kilka ziaren gorczycy.

Składniki na zalewę umieszczamy w garnku. Całość zagotowujemy i mieszamy. Cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić. Zalewę zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy już to nastąpi, przykrywamy nią nasze ogórki.

Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Przeważnie trwa to kilka minut. Warto wiedzieć, czy zdrowsze są ogórki konserwowe, czy kiszone.

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Canva / Roman Stasiuk

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >