Laksa z dorszem i papryką
Laksa z dorszem i papryką.
Laksa może być wzbogacana o najróżniejsze dodatki. Zdecydowanie najpopularniejsze są krewetki, kalmary czy też ryby. Możemy się również spotkać z laksą typowo mięsną, np. z kurczakiem. Do zupy dodaje się również kapustę chińską pak choy oraz kiełki fasoli mung. Jednak jeżeli chcemy przygotować najbardziej typową wersję laksy, powinniśmy zdecydować się na dodanie owoców morza lub ryb.
undefined
Składniki:
· 1 papryka czerwona
· 2 papryczki chili
· 4 garści kolendry świeżej
· 200 gramów makaronu ryżowego
· 400 gramów polędwicy z dorsza
· 2 łyżki stołowe gotowej pasty do laksy
· 1 litr bulionu drobiowego
· 500 mililitrów mleka kokosowego
· 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przygotowaniu laksy z dorszem i papryką jest ugotowanie makaronu ryżowego. Należy zrobić to zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Powinno to zająć około 5 minut. Ugotowany makaron odcedzamy, a następnie przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby się nie skleił.
W trakcie, gdy makaron będzie się gotował, paprykę czerwoną i chili myjemy, rozkrawamy i wykrawamy gniazda nasienne. Paprykę czerwoną kroimy w niewielką kostkę, a papryczkę chili w cienkie plasterki.
Następnie w garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, wykładamy na niego pastę laksy i podsmażamy przez 2-3 minuty.
Do gorącego oleju i pasty dolewamy gorący bulion. Należy go więc chwilę wcześniej zagotować.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty na średnim ogniu.
Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe oraz paprykę czerwoną. Gotujemy wszystkie składniki przez kolejne 3 minuty.
W trakcie gotowania kroimy polędwicę z dorsza w drobną kostkę. Dorzucamy ją do garnka i gotujemy wszystko przez 4 minuty.
Po 4 minutach dorzucamy makaron, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez 1 minutę. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia.
Laksę z dorszem i papryką podajemy na gorąco. Przelewamy ją do misek i posypujemy posiekaną na drobno kolendrą oraz pokrojoną wcześniej papryczką chili.
undefined
Laksa z dorszem i papryką oraz szparagami.
Składniki:
· 2 cebule
· 400 gramów szparagów zielonych
· 2 papryki czerwone
· ½ natki pietruszki
· 300 gramów makaronu ryżowego
· 600 gramów polędwicy z dorsza
· 50 gramów gotowej pasty do laksy
· 800 mililitrów bulionu warzywnego
· 1 puszka mleka kokosowego
· 2 łyżeczki oleju kokosowego
· przyprawy: 2 łyżki stołowe sambal oelek lub 2 łyżki stołowe papryki ostrej
Przygotowanie:
Przyrządzenie tej wersji laksy z dorszem i papryką rozpoczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Paprykę czerwoną myjemy, przekrawamy i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy ze szparagami – płuczemy je i kroimy, np. w plastry. Możemy od razu umyć i posiekać natkę pietruszki, która przyda nam się do podania laksy.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Gdy będzie gorący, wrzucamy na niego cebulę. Smażymy ją aż stanie się złocista. Wówczas wlewamy do naczynia gorący bulion (należy go wcześniej zagotować) oraz mleko kokosowe. Na tym etapie dodajemy także pastę do laksy.
Całość gotujemy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
W trakcie, gdy zupa będzie się gotować, dorsza kroimy w niewielką kostkę.
Po 3 minutach wrzucamy rybę do zupy i dokładnie mieszamy. Dodajemy również paprykę oraz szparagi. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie warzywa powinny zrobić się miękkie.
Podczas gotowania się zupy gotujemy makaron ryżowy. Robimy to zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Po 10 minutach zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy sambal oelek lub paprykę ostrą. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie zmieszały się z resztą składników.
W miskach rozkładamy makaron ryżowy. Zalewamy go gorącą zupą. Całość posypujemy posiekaną wcześniej natką pietruszki.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/laksa-z-dorszem-i-papryka
2. https://www.kucharkawbaletkach.pl/zupa-laksa-z-dorszem-i-szparagami/