Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem zapach zrazów czuć było w całej wsi. Wszyscy błagali babcię o przepis. Zdradziła go tylko mi
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2023 16:11

Latem zapach zrazów czuć było w całej wsi. Wszyscy błagali babcię o przepis. Zdradziła go tylko mi

zrazy
YouTube/ Smaczne Gotowanie

Zrazy wołowe w sosie to danie obiadowe, które lubi wiele osób. Pyszne i wyraziste dodatki nadadzą wyrazistego smaku zrazom. Przepis babci jest znakomity, a zrazy udadzą się każdemu. Warto przyrządzić taki smaczny obiad dla całej rodziny. 

Zrazy wołowe, czyli przepis od babci

Ten tradycyjny przepis na zrazy wołowe jest kulinarnym hitem. Mięso wychodzi pyszne i soczyste, a dodatek boczku, ogórka kiszonego i cebuli ciekawie podkręca smak. Natomiast zapach roznosi się po całej okolicy. Warto przyrządzić te tradycyjne zrazy  i podać je z kluskami śląskimi.

Do zrazów wołowych psują też kopytka oraz kasza. Idealne będą też buraczki lub młoda kapusta. Zresztą- kulinarnych możliwości jest tu wiele. Wszystko zależy od waszego apetytu. Polecamy tradycyjny przepis na zrazy o babci. Ona wie, co dobre.

Zaczęło się. Lidl i Biedronka mogą się schować. Dziś najlepsze ceny są w Dino

Jak przyrządzić zrazy wołowe?

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 5 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • kromka chleba razowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 30%

Kromkę chleba kroimy na 5 kawałków, ogórka też kroimy na 5 części. Cebulę kroimy, a mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy każdy kotlet solą i pieprzem. Z jednej strony mięso smarujemy musztardą, kawałek zostawiamy nieposmarowany. Na posmarowanym mięsie układamy kawałek chleba, boczku, ogórka i zawijamy.

Związujemy roladkę sznurkiem, na rozgrzany olej wkładamy roladki. Obsmażamy z dwóch stron po kilka minut, dolewamy wodę, dusimy ok. 40 minut. Po uduszeniu wyjmujemy mięso z garnka. W kubku mieszamy mąkę i wodę- dodajemy mieszankę do garnka. Gdy sos się zagotuje, dodajemy śmietanę i mieszamy. 

Zrazy na obiad, czyli nie licz kalorii

Roladki wkładamy do garnka z sosem i gotujemy jeszcze 5 minut. Pamiętajmy, by przed podaniem zdjąć sznurek ze zrazów. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Smakuje z kaszą, kluskami śląskimi, ziemniakami i kopytkami. 

Warto do tego dania przyrządzić surówki z warzyw sezonowych. Zrazy wołowe z boczkiem nie są obiadem niskokalorycznym, ale warto od czasu do czasu skusić się na ten przysmak. Mięso jest wyśmienite i będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, kiedy należy solić wołowinę. Radziliśmy też, jak dusić mięso. 

wołowina
Canva/Vladimir Mironov

Źródło: YouTube/@TalerzPokus