Lewandowska miesza kilka rodzajów mąki i robi ciasto na pierogi. Takich nie ma w restauracjach
Anna Lewandowska ma wyjątkowy sposób na przygotowanie pierogów. Znana trenerka miesza kilka rodzajów mąk, a efekt jest znakomity. Powstaje bezglutenowe ciasto na pierogi, która na każdym zrobi wrażenie.
Połącz mąki i zrób ciasto jak Anna Lewandowska
Jeśli jesteś smakoszem pierogów, to musisz poznać przepis Anny Lewandowskiej na wyjątkowe ciasto na to danie. Znana trenerka przyrządza je nieco inaczej niż zazwyczaj się to robi. Ciasto powstaje z 4 rodzajów mąk. Lewandowska miesza mąkę z tapioki, z mąką kukurydzianą, ryżową i mąką ziemniaczaną.
W przepisie znanej trenerki znajdziemy też olej kokosowy i jeszcze kilka składników. Warto dodać, że ciasto na pierogi jest bezglutenowe. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto na pierogi z 4 rodzajów mąk. Warto wypróbować go w swojej kuchni i przekonać się, czy pierogi wychodzą smaczne.
Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnieJak zrobić ciasto na pierogi z przepis Anny Lewandowskiej?
Składniki:
- 1 szklanka mąki z tapioki
- 80 g mąki kukurydzianej
- 160 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 300 ml wrzątku
- szczypta soli morskiej
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzątku
Przygotowanie ciasta na pierogi zacznij od wsypania wszystkich rodzajów mąk do miski. Dolej 150 ml wrzątku i roztopiony olej kokosowy. Teraz wymieszaj ręcznie i dolej znów 150 ml wody. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody. Następnie zwiń ciasto na pierogi w papier do pieczenia i włóż na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę i wałek obsyp mąką ryżową. Rozwałkuj część ciasta i wycinaj szklanką koła. Nakładaj ulubiony farsz na ciasto i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj o osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Ciasto na pierogi bez glutenu
Anna Lewandowska radzi, jeśli chcemy zagęścić ciasto, to musimy dosypać mąki z tapioki. Trenerka stawia właśnie na tę mąkę, bo Japończycy, którzy słyną z pierożków bezglutenowych, przygotowuje je właśnie z mąki z tapioki. Natomiast mąka kukurydziana zawiera bardzo dużo błonnika.
Podobnie jest z mąką ryżową, która bogata też jest w witaminę B, magnez, żelazo i cynk. Za to mąką ziemniaczana osłania wrażliwy żołądek. Pierogi z tych rodzajów mąk będą na pewno zdrowe i smaczne, bo na to stawia Anny Lewandowska. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po bałkańsku. Podawaliśmy też przepis na gołąbki bez zawijania.
Źródło: hpba.pl