Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron z cukinii
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Makaron z cukinii

Makaron z cukinii
pixabay.com

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych i rozpoznawanych na świecie i nie jest to wyłącznie zasługa pizzy. Bez wątpienia charakteryzuje ją prostota, niewielka liczba składników, łatwość i szybkość przygotowywania potraw. Nie wymaga ani rozległej kulinarnej wiedzy, ani doświadczenia. Jednym z najbardziej klasycznych dań jest oczywiście makaron spaghetti. Przygotowuje się go z mąki pszennej, jajek i soli, co niestety sprawia, że jest on źródłem dużej ilości węglowodanów, które mogą przyczynić się do powstawania nadwagi i otyłości. Poza tym zawiera silny alergen, czyli gluten, przez co u wielu osób wywołuje rozmaite nieprzyjemności i ból.

Problem z tolerancją glutenu nie sprawia jednak, że trzeba wyeliminować z diety potrawy, których bazą jest spaghetti. Doskonałą alternatywą, jednocześnie zdrową i niskokaloryczną, jest makaron z cukinii.

Cukinia to warzywo będące źródłem cennych dla zdrowia składników. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, K oraz minerały: magnez, potas i żelazo, a regularne spożywanie cukinii zapobiega zakwaszeniu organizmu. Dodatkowo wspiera ona proces odchudzania, dostarcza niewielu kalorii oraz ma niski indeks glikemiczny. Bez obaw mogą ją spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Cukinia to także świetny środek w walce z rozwijającą się chorobą wrzodową. Wspiera krzepliwość krwi i usprawnia pracę mózgu.

Czym tak właściwie jest cukinia?

Cukinia pochodzi z Włoch i jest odmianą dyni zwyczajnej. W dosłownym tłumaczeniu z języka włoskiego cukinia to właśnie „mała dynia”. W Polsce warzywo to uprawia się zaledwie od kilkunastu lat, ale szybko zyskuje ono coraz większą popularność. Na południowym wschodzie znaleźć ją można również pod nazwą „kabaczek”. Jadalną częścią jest oczywiście zielony, jasnozielony lub żółty (w zależności od odmiany) owoc oraz kwiaty! Można dodawać je do zupy, faszerować, smażyć, piec, dusić – na co tylko mamy ochotę. Najpierw należy jednak usunąć ze środka słupek, a później umieścić wewnątrz nadzienie i zwinąć płatki.

Jakie są najsmaczniejsze odmiany cukinii?

Istnieje naprawdę bardzo wiele odmian kabaczków, które różnią się między sobą kształtem, wyglądem i smakiem. Oto dwie najpopularniejsze z nich:

Astra Polka -  bardzo smaczna, zawiera dużo witaminy C, co więcej nie ma dużych wymagań uprawowych. Wykazuje dużą odporność na choroby, dlatego nie potrzebuje dodatkowej ochrony chemicznej. Najlepsze do konsumpcji są młode owoce – mają bardzo delikatny smak. Cukinie te nie kumulują metali ciężkich i azotanów, więc bez szkody dla zdrowia można je uprawiać w pobliżu dróg.

Atena Polka – pierwsza odmiana, która powstała w Polsce, posiadająca żółtopomarańczowy kolor. Doskonale sprawdza się do dekoracji dań i tworzenia kolorowych kompozycji z innymi cukiniami. Owocuje bardzo wcześnie, aż do późnej jesieni, ponieważ nie straszne jej przymrozki. Cukinia ta ma około 20 cm i kształtem przypomina maczugę. Jest bardzo delikatna, smaczna i ma dużo wartości odżywczych, szczególnie witaminy C.

Składniki na podstawowy makaron z cukinii:

  • około 700 g cukinii, czyli 2 średnie sztuki

  • 3 ząbki czosnku

  • 40 g tartego parmezanu

  • 3 łyżki oliwy delikatnej w smaku

  • niewielka garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

  • przyprawy: ½ łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz.

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe

  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania makaronu z cukinii:

Cukinie umyj i osusz. Nie obieraj ze skórki. Korzystając z obieraczki do warzyw lub tarki spiralnej, przygotuj z całej cukinii paski, które posłużą w daniu za makaron.

Czosnek obierz, poszatkuj na bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Na średniej wielkości patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, a następnie dodaj czosnek. Podsmażaj przez 1-2 minuty, a następnie dodaj cukiniowy makaron. Całość wymieszaj, zwiększ moc palnika i smaż przez około 6-7 minut. Kilka razy poprzewracaj cukinię, aby równo z każdej strony się zarumieniła, tym samy sprawisz, że nadmiar wody wyparuje.

Makaron cukiniowy ma być jędrny i delikatnie chrupiący, więc nie trzymaj go na patelni zbyt długo. Dodaj sól i pieprz, a także małą garść poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry. Całość posyp startym serem typu parmezan, dokładnie wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Na koniec wlej łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny. 

Makaron z cukinii podawaj np. z połówkami pomidorków koktajlowych.

Tagi: