Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć
Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Przepis na naleśniki Roberta Makłowicza
Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach po usmażeniu ciasto będzie świetnie komponowało się z dowolnym farszem. Nawet wybredni domownicy zjedzą ze smakiem.
Składniki:
- 375 ml maślanki
- 450 g mąki pszennej
- 3 duże jaja
- 60 g masła
- solidna szczypta cukru
- odrobina soli
Jak zrobić smakowite naleśniki? Robert Makłowicz zdradził przepis
Na patelni topimy masło. W większej misce umieszczamy maślankę. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę, mieszając wszystko w trakcie. Wbijamy jaja, po czym dodajemy jeszcze cukier i odrobinę soli.
Wlewamy tłuszcz z patelni, który nieco już ostygł. Dokładnie łączymy składniki i na tej samej patelni smażymy cienkie naleśniki, formując je z porcji przygotowanego ciasta. Gdy z obu stron się zarumienią, przenosimy na talerz do ostudzenia.
Jak podać naleśniki Roberta Makłowicza?
Przysmak, mimo dodatku cukru nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Można go zatem podać zarówno z wytrawnym farszem np. ruskim, jak i z pysznymi domowymi konfiturami czy białym serem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy zdrową wersję z mąki gryczanej — jest pyszna i bezglutenowa. Być może skusi was tez prosty patent na wytrawną odsłonę z jajem sadzonym.
Źródło: haps