Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

Naleśniki Roberta Makłowicza
canva/Elly Fairytale,Pexels; IG/robertmaklowicz_official

Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
 

Przepis na naleśniki Roberta Makłowicza

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach po usmażeniu ciasto będzie świetnie komponowało się z dowolnym farszem. Nawet wybredni domownicy zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 375 ml maślanki
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 60 g masła
  • solidna szczypta cukru
  • odrobina soli
Pokazał, ile rok temu kosztował majonez. Można złapać się za głowę

Jak zrobić smakowite naleśniki? Robert Makłowicz zdradził przepis

Na patelni topimy masło. W większej misce umieszczamy maślankę. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę, mieszając wszystko w trakcie. Wbijamy jaja, po czym dodajemy jeszcze cukier i odrobinę soli.

Wlewamy tłuszcz z patelni, który nieco już ostygł. Dokładnie łączymy składniki i na tej samej patelni smażymy cienkie naleśniki, formując je z porcji przygotowanego ciasta. Gdy z obu stron się zarumienią, przenosimy na talerz do ostudzenia.

Jak podać naleśniki Roberta Makłowicza?

Przysmak, mimo dodatku cukru nie ma wyraźnie słodkiego smaku. Można go zatem podać zarówno z wytrawnym farszem np. ruskim, jak i z pysznymi domowymi konfiturami czy białym serem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy zdrową wersję z mąki gryczanej — jest pyszna i bezglutenowa. Być może skusi was tez prosty patent na wytrawną odsłonę z jajem sadzonym.

Naleśniki Roberta Makłowicza są świetne.png
canva/Mariha-kitchen

Źródło: haps