Idealny na karnawałowe przyjęcia makowiec sułtański siostry Anastazji
Makowiec sułtański siostry Anastazji to doskonałe ciasto w chłodne, jesienne i zimowe dni. Masa makowa z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową rewelacyjnie łączy się z kruchym ciastem, tworząc pyszny deser, zarówno do kawy, jak i na święta. Poznaj przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji.
Makowiec sułtański, czyli makowiec bez zawijania oblany polewą czekoladową i udekorowany orzechami włoskimi wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, aromatyczna i bogata w bakalie masa makowa po upieczeniu jest wilgotna i pyszna.
Ciasto na makowiec to kruche, delikatne ciasto o słodkiej, waniliowej nucie. Ciasto po wyrobieniu uformuj w dwie kule i wstaw do lodówki na 30 minut, aby dobrze się schłodziło, wtedy po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsze.
Do makowca zrób domową polewę czekoladową bez masła, jest idealna do ciasta, aksamitna i gęsta. Słodka polewa nadaje ładnego wykończenia i nadaje mocnego, czekoladowego smaku. Ciasto udekoruj dodatkowo orzechami włoskimi.
Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" z pieczonymi słonecznikiem i polewą czekoladową, czyli prosty i smaczny deser do kawy.
Przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
kostka masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na masę makową:
2 szklanki maku suchego
szklanka mleka
4 jajka
200 g cukru pudru
łyżka miodu
szklanka bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka olejku migdałowego
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
orzechy włoskie do dekoracji
Jak zrobić makowiec sułtański siostry Anastazji?
Na początku zalej mak zimną wodą, wyrób ciasto: mąkę przesyp na stolnicę lub do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, cukier, śmietanę i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części, zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj masę makową: mak odsącz z wody i zagotuj z mlekiem, następnie zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Białka oddziel od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę, następnie dodawaj po 1 żółtku, mieszaj. Dodaj mak, miód, bakalie, olejek migdałowy i skórkę pomarańczową, wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęci: canva/Aneta_Gu Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmij z lodówki i każdą część rozwałkuj, aby zmieściła się na blaszce. Rozwałkowane ciasto włóż na blachę, następnie wyłóż masę makową i przykryj drugim ciastem.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut, następnie ostudź. Ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj orzechami, wstaw do lodówki na pół godziny, aby polewa stężała.