Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny na karnawałowe przyjęcia makowiec sułtański siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.01.2022 01:00

Idealny na karnawałowe przyjęcia makowiec sułtański siostry Anastazji

Makowiec sułtański siostry Anastazji
canva/zi3000

Makowiec sułtański siostry Anastazji to doskonałe ciasto w chłodne, jesienne i zimowe dni. Masa makowa z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową rewelacyjnie łączy się z kruchym ciastem, tworząc pyszny deser, zarówno do kawy, jak i na święta. Poznaj przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji.

Makowiec sułtański, czyli makowiec bez zawijania oblany polewą czekoladową i udekorowany orzechami włoskimi wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, aromatyczna i bogata w bakalie masa makowa po upieczeniu jest wilgotna i pyszna.

Ciasto na makowiec to kruche, delikatne ciasto o słodkiej, waniliowej nucie. Ciasto po wyrobieniu uformuj w dwie kule i wstaw do lodówki na 30 minut, aby dobrze się schłodziło, wtedy po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsze.

Do makowca zrób domową polewę czekoladową bez masła, jest idealna do ciasta, aksamitna i gęsta. Słodka polewa nadaje ładnego wykończenia i nadaje mocnego, czekoladowego smaku. Ciasto udekoruj dodatkowo orzechami włoskimi.

Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" z pieczonymi słonecznikiem i polewą czekoladową, czyli prosty i smaczny deser do kawy.

Przepis na makowiec sułtański siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • kostka masła

  • 6 żółtek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Składniki na masę makową:

  • 2 szklanki maku suchego

  • szklanka mleka

  • 4 jajka

  • 200 g cukru pudru

  • łyżka miodu

  • szklanka bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka olejku migdałowego

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

  • orzechy włoskie do dekoracji

Jak zrobić makowiec sułtański siostry Anastazji?

Na początku zalej mak zimną wodą, wyrób ciasto: mąkę przesyp na stolnicę lub do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, cukier, śmietanę i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto podziel na dwie części, zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj masę makową: mak odsącz z wody i zagotuj z mlekiem, następnie zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Białka oddziel od żółtek. Z białek i cukru pudru ubij pianę, następnie dodawaj po 1 żółtku, mieszaj. Dodaj mak, miód, bakalie, olejek migdałowy i skórkę pomarańczową, wymieszaj łyżką.

Masa makowa z bakaliami

Źródło zdjęci: canva/Aneta_Gu Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmij z lodówki i każdą część rozwałkuj, aby zmieściła się na blaszce. Rozwałkowane ciasto włóż na blachę, następnie wyłóż masę makową i przykryj drugim ciastem.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut, następnie ostudź. Ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj orzechami, wstaw do lodówki na pół godziny, aby polewa stężała.