Moja babcia powiedziała mi o zasadzie 5:1. Problem z odpadaniem panierki od ryby zniknął
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby? Ten problem od dawna prześladował mnie w kuchni. Aby temu zaradzić, babcia zdradziła mi sposób na właściwe przygotowanie panierki. Chodzi o mieszanie mąki pszennej z kukurydzianą w odpowiednich proporcjach
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby? Banalny sposób
Od zawsze zmagałam się z panierką, która zamiast na rybie, zostaje na patelni. W końcu poprosiłam o poradę moją babcię. Jej podpowiedź jak zawsze rozwiązała cały problem. Sama nigdy bym na to nie wpadła.
Odklejająca się od mięsa panierka była moją kuchenną zmorą. Na szczęście już wiem co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby. Zasada 5:1, którą zdradziła mi babcia, jest w 100 procentach skuteczna. Teraz stosuję ją za każdym razem.
Pokazał wszystkim patent na darmowy obiad. Polacy już całkiem zapomnieli, że w ogóle tak możnaJuż wiem, co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby
Sekret tego, co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby, tkwi w przygotowaniu samej panierki. Większość ludzi używa w tym celu jajek, bułki tartej oraz mąki. Takie połączenie nie chce jednak ściśle przylegać do rybiego mięsa i ześlizguje się z niego. W efekcie po smażeniu znaczna część składników zostaje na patelni.
Babcia od lat stosuje sprawdzoną metodę smażenia ryb. Do panierki dodaje nieco mąki kukurydzianej. Taki dodatek, wymieszany z mąką pszenną sprawia, że cała panierka pozostaje na swoim miejscu. Wszystko dzięki lepszej, bardziej zwartej konsystencji.
Mąkę pszenną należy wymieszać z kukurydzianą w odpowiednich proporcjach. Wynoszą one dokładnie 5:1. Przy panierowaniu ryby mąkę pszenną można zastąpić także tą kukurydzianą. Gramatura poszczególnych składników pozostaje w takim przypadku bez zmian.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby? Właściwie przygotuj mięso
Panierowanie i smażenie to dopiero koniec drogi przy przygotowaniu posiłku. Zacząć należy oczywiście od właściwego przygotowania mięsa. Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby? Kluczowe jest właściwe przygotowanie produktu.
Jeśli chcemy smażyć mrożoną rybę, należy odpowiednio wcześnie wyjąć ją z zamrażarki. Najlepiej poprzedniego wieczoru przełożyć ją do lodówki. Przed samym smażeniem zaś wyciągamy ją na blat, aby złapała temperaturę pokojową. Unikniemy tym samym gwałtownej zmiany temperatur, co przełoży się na odpowiednią konsystencję mięsa.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od ryby? Filety z ryby przez panierowaniem koniecznie starannie osusz. Idealnie nada się w tym celu ręcznik papierowy. Dopiero po tej czynności przystępujemy do obtaczania mięsa w poszczególnych składnikach.
Opanierowana ryba wymaga właściwego smażenia. Zawsze wrzucamy ją na porządnie rozgrzany tłuszcz. Jego poziom powinien sięgać mniej więcej połowy wysokości fileta. Unikamy też częstego przewracania ryby na patelni- najlepiej zrobić to tylko raz, kiedy jedna ze stron odpowiednio się zarumieni. Takie działanie podczas smażenia ryby grozi kulinarną katastrofą. Właściwe smażenie kotletów schabowych zapewnia im bajeczny smak.