Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robiła najlepszą zupę ogórkową. Zawsze pamiętała o jednym dodatku, wystarczą 2 łyżki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.01.2024 14:40

Moja babcia robiła najlepszą zupę ogórkową. Zawsze pamiętała o jednym dodatku, wystarczą 2 łyżki

zupa ogórkowa
Canva/Dar1930

Zupa ogórkowa mojej babci śni mi się po nocach. Wszystko przez dodatek, który trafiał do tej wyśmienitej potrawy. Dzięki niemu ogórkowa smakowała, że palce lizać. Polecam przepis mojej babci na zupę ogórkową, która zachwyci każdego smakosza.

Zupa ogórkowa z chrzanem, czyli smak dzieciństwa

Jaką zupę najbardziej lubisz? Ja uwielbiam zupę ogórkową. To smak mojego dzieciństwa, a babcia przyrządzała ją tak, że każdy jadł tę zupę ze smakiem. Seniorka stawiała na pewien wyrazisty dodatek. Do ogórkowej dodawała chrzan, który znakomicie podkręcał smak zupy.

Teraz ja robię tak samo. Przepis mojej babci dalej zachwyca domowników, którzy zawsze chcą dokładkę tej pysznej zupy. Z dodatkiem podsmażonego boczku zupa ogórkowa to prawdziwe niebo w gębie. Zrób ją w swojej kuchni, bo naprawdę warto. 

zupa ogórkowa
Canva/arfo
Mielone i schabowe mogą się schować, te kotlety biją je na głowę. Mój mąż za nimi przepada

Jak zrobić zupę ogórkową z chrzanem?

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 g boczku
  • 1 litr rosołu
  • 8 ogórków kiszonych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zacznij od doprowadzenia do wrzenia rosołu. Zeszklij posiekaną cebulę na patelni, a potem dodaj ją do rosołu. Podsmaż boczek i dodaj też przyprawy. Dorzuć pokrojone ziemniaki i marchew. Gotuj wszystko 30 minut. 

Gdy warzywa będą miękkie, to dodaj starte ogórki. Gotuj 15 minut i dorzuć czosnek. Pod koniec gotowania zupę dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Ogórkowa jest już gotowa do podania. 

Ogórkowa z chrzanem smakuje i rozgrzewa

Zupa ogórkowa z chrzanem jest bardzo smaczna i ma wyjątkowo wyrazisty smak. To dzięki dodaniu chrzanu pod koniec gotowania. Warto wykorzystać ten patent, bo świetnie wzbogaca smak zupy. Ogórkowa z chrzanem smakuje jeszcze lepiej po ponownym odgrzaniu.

U mnie w domu podaję ją w chłodne dni, bo zupa doskonale rozgrzewa i syci. Wystarczy nawet za dwudaniowy obiad. Oprócz tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Nigdy nie jadłam lepszej zupy ogórkowej. Każdy chce dokładkę, bo jest znakomita. Pisaliśmy o pysznym deserze z bananem i ciastem francuskim w roli głównej. Podawaliśmy też patent na pyszne tosty. 

zupa ogórkowa
Canva/arfo

Źródło: doradcasmaku.pl