Smakosze.pl

Shutterstock

Przez całe życie marnowałam tyle dobra. Nigdy już nie wyrzucę liści śliwek

9 Listopada 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Jesienią zawsze kupuję bardzo dużo śliwek. Moja rodzina uwielbia śliwkowe przetwory, w naszym domu jesień to też czas na śliwki pod kruszonką i ciasta ze śliwkami. Tak kończy się każdy niedzielny obiad. Śliwki z bazarku niemal codziennie przynoszę kilogramami. Czasami są wśród nich gałązki z liśćmi. Zawsze je wyrzucam. Okazuje się, że to poważny błąd. 

Shutterstock_2102019928.jpg
Shutterstock

Nie wyrzucaj zdrowia

Wystarczy tylko kilka śliwowych liści, by przerobić je na skuteczny, zdrowotny napar o właściwościach przeciwzapalnych. Medycyna naturalna od dawna korzysta z dobrodziejstw liści śliwy. Są bardzo wydajne i wyjątkowo skuteczne. 

Napar z liści śliwy doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi gardła, z zaognionymi otarciami, z aftami, zapaleniami jamy ustnej i z chorobami przyzębia. Można płukać nim gardło i usta. 
 

EN_01538165_0046.jpg
Marek Bazak/East News
Schab na obiad

Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i ułóż schab. Rodzina prosi mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniu

CZYTAJ DALEJ

Twoja skóra to lubi

Wywar ze śliwowych liści znakomicie sprawdza się także stosowany zewnętrznie. Działa jak tonik oczyszczający, zwalcza trądzik i regeneruje przesuszoną skórę. Wywar z liści doskonale radzi sobie też zaczerwienieniami, zapaleniem mieszków włosowych i podrażnieniami. A przygotowania leczniczego specyfiku jest bardzo proste.

 

Shutterstock_2334159689.jpg
Shutterstock



 

Jak zrobić wywar?

Do przygotowania efektywnego wywaru nie potrzeba wielkich ilości liści, wystarczy łyżka stołowa na szklankę wody. To naprawdę niewiele. Dlatego każda wyrzucona gałązka ze śliwowymi liśćmi to marnotrawstwo. Zwłaszcza, że suszone liście są równie dobre jak świeże.

Ja biorę łyżkę rozdrobnionych liści, wrzucam do rondelka i zalewam szklaną wrzątku. Na małym ogniu gotuję jeszcze przez 10 minut. Studzę i przecedzam przez sitko. Stosuję od razu, albo trzymam jeszcze kilka dni w słoiku.   
   

zupa gulaszowa

Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

CZYTAJ DALEJ
Deser z chleba

Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

witaminykuchniaGotowanie

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >