Smakosze.pl
kawa mrożona

canva/xMarshall

Mrożona kawa lepsza niż z kawiarni. Szybkie orzeźwienie w upalny dzień

21 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu.

Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.

Jajka sadzone inaczej niż zwykle. Pyszny sposób na szybką kolację, którą pokocha każdy

Jajka sadzone inaczej niż zwykle. Pyszny sposób na szybką kolację, którą pokocha każdy

CZYTAJ DALEJ

Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.

Jak zrobić mrożoną kawę?

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy

  • 50 ml zimnego mleka

  • 3-4 kostki lodu

  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie domowej mrożonej kawy

Napar kawy dobrze schłodź, wstawiając kubek np. do miski z zimną wodą. Wysoką szklankę schłodź w lodówce.

Do pojemnika blendera wlej mleko, dodaj kostki lodu, ostudzoną kawę i ewentualnie cukier. Całość miksuj kilka sekund, aż kostki lodu zostaną rozdrobnione.

Kawę przelej do zimnej szklanki, możesz do niej dorzucić kostki lodu lub wrzucić kulkę lodów, np. śmietankowych.

Wskazówki:

  • Kawę mrożoną możesz też przygotować z kawy rozpuszczalnej. Wsyp ją od razu do pojemnika blendera, zwiększ tylko ilość mleka.

  • Mrożoną kawę możesz ozdobić bitą śmietaną, a zamieni się w wyborny, zimny deser.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kawę na lato, a także na zimną kawę z tonikiem.

mrożona kawa

canva/a454

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >