Smakosze.pl
Na co pomaga kleik ryżowy?

Canva (Olksandr Prokopenko)

Na co pomaga kleik ryżowy?

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kleik ryżowy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o przygotowaniu śniadania. Tymczasem to świetna alternatywa dla owsianki, a także idealna opcja dla osób, które zmagają się z zatruciem pokarmowym. Warto wprowadzić to danie do jadłospisu.

Choć na śniadanie najczęściej wybieramy jajka (przygotowując m.in. pyszną jajecznicę), klasyczne kanapki lub owsiankę, warto czasem postawić na nieco mniej popularną opcję. Kleik ryżowy robi się parę chwil.

Choć w Azji jest niezwykle popularny, w Polsce najczęściej sięgamy po niego, dopiero gdy zaczynamy mieć problemy z żołądkiem. Nic dziwnego - to lekki posiłek, który w żaden sposób nam nie zaszkodzi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kleik ryżowy — z czym go łączyć?

Kleik ryżowy to papka z rozgotowanego w wodzie ryżu. Najczęściej podajemy go dzieciom lub właśnie podczas zatrucia pokarmowego. Wtedy podawany jest zazwyczaj bez żadnych dodatków mających na celu urozmaicenie smaku.

Jednak na co dzień przepis warto udoskonalić i do kleiku dodać miód, owoce czy przyprawy. W Chinach podaje się go nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Wtedy można go podawać z mięsem, rybą, warzywami, a nawet ugotować kleik ryżowy na rosole.

Filiżanka kawy

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto jeść kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energię, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. W ryżu znajdują się też cynk, magnez, potas i żelazo.

Ryż zawiera również witamin z grupy B i E, określanej jako witamina młodości, o silnych właściwości antyoksydacyjne. Ryż jest produktem bezglutenowym, łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek.

kleik ryżowy

kleik ryżowy

Źródło: Canva (Mykola Lunov)

Jak przygotować kleik ryżowy?

Składniki:

  • 100 g ryżu

  • 1 l wody

  • sól

Sposób przygotowania:

Na początek ryż zalej sporą ilością wody. Gdy już się zagotuje, zmniejsz ogień i trzymaj na nim ryż co najmniej przez godzinę.

Co jakiś czas mieszaj, by papka nie przywarła do garnka. Przed ściągnięciem z ognia, posól dla smaku. Gdy woda się wchłonie, kleik będzie gotowy do spożycia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >