Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.
Przepis na pysznego nadziewanego pstrąga
Masło ziołowe podkreśli smak każdego mięsa i doda mu soczystości. Dziś nadziejemy nim pstrąga przeznaczonego do grillowania. Dzięki niemu ryba po upieczeniu będzie przepyszna.
Składniki:
- 4 pstrągi patroszone, świeże
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 80 g masła
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować pstrąga z grilla? Aromatyczne masło nada charakteru
Zaczynamy od usunięcia łusek z ryby. Następnie płuczemy ją, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek i solą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiany do lodówki na pół godziny.
W tym czasie siekamy zieleninę oraz czosnek i łączymy je starannie z masłem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, a resztę owocu kroimy w plastry. Pstrąga nadziewamy aromatycznym tłuszczem i wkładamy do niego plastry cytryny.
Całość zawijamy w kawałki folii aluminiowej i pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu ok. 25 minut. W połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę . Pstrągi można też upiec w piekarniku - ok. 30 min w 190 st. C.
Jak podać pstrąga z grilla?
Rybę należy zaserwować na ciepło, tuż po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakować będzie z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem i z soczystą surówką np. z kiszonej kapusty . Możecie też sparować ją z delikatną kaszą np. jęczmienną perłową czy kuskusem z dodatkiem świeżych nowalijek.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki nie tylko do ryby. Dwie propozycje do zdrowego mięsa zdradzamy w tym artykule . Ten natomiast przedstawia patent na klasyk z pora, marchwi i jabłka .