Smakosze.pl Przepisy Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
canva/gbh007

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla

28 maja 2023

Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.

Przepis na pysznego nadziewanego pstrąga

Masło ziołowe podkreśli smak każdego mięsa i doda mu soczystości. Dziś nadziejemy nim pstrąga przeznaczonego do grillowania. Dzięki niemu ryba po upieczeniu będzie przepyszna.

Składniki:

  • 4 pstrągi patroszone, świeże
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 80 g masła
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor

Jak przygotować pstrąga z grilla? Aromatyczne masło nada charakteru

Zaczynamy od usunięcia łusek z ryby. Następnie płuczemy ją, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek i solą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiany do lodówki na pół godziny.

W tym czasie siekamy zieleninę oraz czosnek i łączymy je starannie z masłem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, a resztę owocu kroimy w plastry. Pstrąga nadziewamy aromatycznym tłuszczem i wkładamy do niego plastry cytryny.

Całość zawijamy w kawałki folii aluminiowej i pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu ok. 25 minut. W połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę . Pstrągi można też upiec w piekarniku - ok. 30 min w 190 st. C.

Jak podać pstrąga z grilla?

Rybę należy zaserwować na ciepło, tuż po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakować będzie z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem i z soczystą surówką np. z kiszonej kapusty . Możecie też sparować ją z delikatną kaszą np. jęczmienną perłową czy kuskusem z dodatkiem świeżych nowalijek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki nie tylko do ryby. Dwie propozycje do zdrowego mięsa zdradzamy w tym artykule . Ten natomiast przedstawia patent na klasyk z pora, marchwi i jabłka .

Pstrąg z grilla jest znakomity.png
canva/Dar1930
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy