Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najczęstszy błąd podczas mrożenia grzybów

Najczęstszy błąd podczas mrożenia grzybów

Mrożone grzyby leśne
canva/DGM007

Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu wielu produktów. Grzyby także można poddać temu procesowi. Radzimy czego unikać, aby ich konserwacja była skuteczna i bezpieczna.

Mrozić możemy niemal wszystkie grzyby, choć najlepiej proces ten zniosą grzyby o zwartym miąższu takie jak prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki. Grzyby blaszkowe, przed włożeniem do zamrażalnika, będą wymagały blanszowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakich błędów unikać mrożąc grzyby?

Podstawowym błędem jest niedokładne oczyszczanie grzybów przeznaczonych do zamrożenia. Należy z nich starannie usunąć piasek, pozostałości mchu i inne zbędne elementy podłoża, w którym rosły. Koniecznie trzeba też odrzucić okazy zapleśniałe lub robaczywe.

Jeśli na grzybach zauważymy połyskujące osady śluzu — świadczące o tym, że przebywały na nich ślimaki — niezbędne będzie dokładne ich umycie pod bieżącą wodą. Pomijając ten proces, ryzykujemy, że nasze grzyby będą niesmaczne, a nawet szkodliwe.

Aby mieć pewność, że grzyby będą nas cieszyć aż do kolejnego sezonu, warto przed zamrożeniem je obgotować. To wydłuży czas ich bezpiecznego przechowywania w zamrażalniku. Wystarczy, że oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucimy do małej ilości wrzącej, lekko osolonej wody i pogotujemy przez około 5 minut.

Tak przygotowane grzyby polecamy porcjować. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której rozmrozimy zbyt dużo produktu. Pamiętajmy, że po wyjęciu z zamrażalnika, grzybów nie możemy już ponownie zamrozić.

Więcej informacji o grzybach znajdziecie w innych naszych artykułach. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów unikać w czasie grzybobrania. Tu natomiast podpowiadamy czego unikać, jeśli swoje zbiory zdecydujecie się zasuszyć.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Grzyby zebrane w lesie
Grzyby zebrane w lesie

Źródło zdjęcia: canva/Elena Nazarova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ankawell, shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby