Smakosze.pl Przepisy Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli
canva/arfo, Getty Images

Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasta na kanapki z makreli i ogórka kiszonego jest dodatkiem, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć. Bardzo intensywny rybny smak z nutami dymu jest w paście kontrowany przez orzeźwiającego kwaśnego kiszonego ogórka. Wystarczy nałożyć grubą warstwę pasty na swoje ulubione pieczywo i pyszna, a zarazem sycąca przekąska jest gotowa.

Pasta kanapkowa nieraz ratuje przed wizją głodowania przez cały dzień. Rano mało kto ma bowiem czas na gotowanie, dlatego zawsze warto mieć pod ręką porcję pasty - w mniej niż kilka minut można mieć gotowe śniadanie czy kolację dzięki niej.

Aby pasta uzyskała gładką i kremową konsystencję, w przepisie używamy majonezu. Ten składnik jest jednak bardzo kaloryczny, więc jeśli dbasz o linię bądź nie chcesz spożywać tak tłustych potraw, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawierają znacznie mniej tłuszczu i są znacznie lżejsze dla żołądka.

Przepis na pastę kanapkową z ogórków kiszonych i makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 kiszone ogórki

  • pół cebuli

  • 2 jajka na twardo

  • sól

  • pieprz szczypiorek

Zacznij od zdjęcia skóry z makreli i odkrojenia górnego filetu. Podważając go nożem, wyjmij kręgosłup w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej ości. Po tej operacji dokładnie przyjrzyj się mięsu w poszukiwaniu ości - znajdując je, odkładaj je na bok.

Jajka ugotowane na twardo ostudź w kąpieli lodowej ( zimna kąpiel ułatwia obieranie skorupki ), rozbij skorupki i ściągnij je. Posiekaj jajka na drobną kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w najmniejszą możliwą kosteczkę.

Do ryby dodaj majonez, jajka, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Wymieszaj pastę, ugniatając ją widelcem, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta kanapkowa z makreli i kiszonego ogórka

źródło: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: staregary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy