Najlepszy koktajl na jesień. Wzmacnia odporność i ma jeszcze 1 zaletę
Jesień to trudny czas dla naszego organizmu. Przeziębienia i infekcje mogą dać się we znaki. Dlatego warto wzmocnić odporność. Teraz zrobimy to przy pomocy wyjątkowego koktajlu.
Koktajl, który wzmocni odporność
Jak nie dać się chorobom? Najlepiej zadbać o odporność i porządnie ją wzmocnić. Wówczas wszelkie przeziębienia i infekcje, które łapiemy jesienią, będą nam obce. O nasze zdrowie pomoże nam zadbać wyjątkowy koktajl. Zwykle zdrowe specyfiki kojarzą się nam z niezbyt dobrym smakiem.
Jednak w tym przypadku jest inaczej. Koktajl z dyni z dodatkiem siemienia lnianego, banana, płatków owsianych i cynamonu, smakuje pysznie. Ten wyjątkowy koktajl bogaty jest w witaminę C, błonnik i wspiera też układ trawienny. Smak koktajlu sprawi, że pijemy go z przyjemnością.
Jedz kilka sztuk dziennie. Twoje serce ci podziękujePostaw na zdrowie i smak
Koktajl z dyni zawiera też magnez i potas, które doskonale wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Natomiast siemię lniane to prawdziwa skarbnica wartościowych elementów. Siemię jest bogate w kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i białko. Pozytywnie działa na mózg, wzrok i trawienie.
Poprawia też kondycję skóry, włosów i paznokci. Połączenie siemienia lnianego z dynią to dawka wielu wartości odżywczych, która warto włączyć do swojej diety. Taki koktajl zadba o naszą odporność i cały organizm. Zyska też na tym nasza uroda. Od razu poczujemy się lepiej jesienią. Poniżej prezentujemy przepis na koktajl na odporność.
Jak zrobić koktajl na odporność?
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 banan
- ½ szklanki mleka roślinnego lub kefiru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie trochę wody
Przygotowanie koktajlu zaczniemy od przełożenia puree z dyni do blendera. Dołożymy banana, wlejemy mleko roślinne lub kefir. Wsypiemy siemię lniane, płatki owsiane i dodamy szczyptę cynamonu.
Zblendujemy składniki na jednolitą masę. Gdy koktajl wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody. Gotowy koktajl od razu podajemy. Przelewamy do szklanek. Koktajl wychodzi bardzo smaczny, pożywny i zdrowy. Pisaliśmy o tym, czego nigdy nie łączyć z grzybami. Polecaliśmy przepis na niecodzienny obiad z ziemniaków i mięsa.
Źródło: top.pl