Najlepszy tłuszcz do smażenia karpia. Chodzi nie tylko o smak
Karp na Wigilię to już pyszna tradycja w wielu polskich domach. Jednak na czym smażyć karpia? Ryby zwykle smażymy na oleju rzepakowym, ale w tym przypadku nie jest to dobry wybór. Inny tłuszcz sprawdzi podczas smażenia karpia.
Karp na Wigilię, czyli siła tradycji
Już jutro, czyli 24 grudnia na wigilijnych stołach pojawi się karp. Zwykle smażymy tę świąteczną rybę. Nie każdemu ona smakuje, bo czuć w niej czasem muł i ma sporo ości. Jednak tradycja to tradycja i karp na stałe już wpisał się tradycyjne wigilijne dania. Jak smażyć karpia? Odpowiedni sposób smażenia pozwoli wydobyć walory smakowe karpia.
Warto wybrać rybę dobrej jakości z certyfikowanej hodowli. Potem karpia czyścimy, usuwamy łuski i myjemy. Pora w końcu na porcjowanie ryby. Zwykle dzielimy ją na dzwonka. Wiele osób rybę obkłada cebulą i innymi warzywami. Czasem też karp trafia do marynaty z mleka, wody i soku z cytryny. Te zabiegi mają wydobyć smak karpia i sprawić, że muł nie będzie wyczuwalny.
Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie prosić o przepisNa czym smażyć karpia?
Karpia najczęściej podajemy smażonego. Ważne jest, by wybrać tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ryba nam się nie spali. Istotna jest też patelnia, która powinna mieć grube dno. Musi być dobrze rozgrzana podobnie jak tłuszcz, na którym usmażymy rybę.
Na czym smażyć karpia? Najlepszym wyborem będzie masło klarowane. Ma ono wysoką temperaturę dymienia, wydobywa smak karpia i nie jest toksyczne przy wysokich temperaturach podczas smażenia. Ważne jest, by na patelni położyć sporo masła klarowanego. Na półtora kilograma ryby przyda się co najmniej 3 łyżki masła klarowanego.
Czy karpia można smażyć na oleju?
Jak już wspomnieliśmy, masło klarowane jest najlepsze do smażenia karpia. Jednak można też użyć oleju roślinnego. Ważne, by nie smażyć ryby na oleju słonecznikowym, który nadaje się głównie do sałatek i zimnych przekąsek. Odpowiednim wyborem będzie tu olej rzepakowy do smażenia karpia.
Istotne jest, by porządnie rozgrzać tłuszcz. Wówczas ryba nie będzie go pochłaniać. Tak przyrządzony smażony karp wyjdzie smaczny i chrupiący. Będzie nie lada rarytasem podczas kolacji wigilijnej. Pisaliśmy o przydatnym patencie na rozdrobnienie piersi z kurczaka. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na pierogi ze znakomitym farszem.
Źródło: smaker.pl