Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na krokiety robię tylko takie naleśniki. Dlatego są elastyczne i się nie rozrywają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.12.2024 06:00

Na krokiety robię tylko takie naleśniki. Dlatego są elastyczne i się nie rozrywają

krokiety
Fot. Shutterstock/Grzegorz Sulkowski

Krokiety są daniem, które lubi wielu z nas. Pasują nawet na Wigilię i smakują z barszczem czerwonym. Jednak, jak zrobić naleśniki na krokiety, by wyszły elastyczne i się nie rwały? Ten prosty sposób przyda się w każdej kuchni. 

Naleśniki na krokiety, czyli postaw na elastyczność

Krokiety dają nam wiele kulinarnych możliwości. Można wypełnić je ulubionym farszem. Na Wigilię w sam raz będzie farsz z grzybów i kapusty. Na inne okazje krokiety można podać z farszem mięsnym. Takie danie jest smaczne, chrupiące i bardzo lubiane. Farsz rozprowadzamy po naleśnikach. Jednak nie są to zwykłe placki. 

Naleśniki na krokiety muszą mieć jedną cechę. Powinny być elastyczne, by łatwo zawinąć je w rulony, czy zrobić z uformować prostokątne krokiety. Do takich naleśników na krokiety zamiast mleka wlewamy maślankę. Oprócz tego nie żałujemy masła. Te dwa składniki sprawią, że naleśniki nie będą się rwać, a wyjdą elastyczne. Krokiety z nich będą idealne. 

naleśniki
Fot. Canva/Ja_het
Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo

Jak zrobić elastyczne naleśniki na krokiety?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 450
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie naleśników na krokiety zaczniemy od roztopienia masła i zostawienia, by lekko ostygło. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i jajko. Wlewamy wodę i maślankę. Miksujemy na gładkie, lejące się ciasto.

Ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu zabiegowi ciasto na krokiety będzie bardziej sprężyste. Gluten, który pochodzi z mąki, zwiąże wszystkie składniki. Następnie do ciasta wlej płynne masło i wymieszaj składniki. 

Elastyczne krokiety na co dzień i od święta

Teraz pora na smażenie naleśników. Patelnię musimy lekko natłuścić i nalać porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Następnie nakładamy farsz i zawijamy. Możemy je panierować w jajku i bułce tartej i podsmażać na patelni.

Tak przygotowane krokiety będą smakować w każdym wydaniu. Wszystko dzięki elastycznym naleśnikom, które są idealne do tego dania. Krokiety wyjdą tak dobre, jak nigdy przedtem. To gwarantuję elastyczne naleśniki dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o tym, jak najlepiej doprawić rosół. Radziliśmy, jakiego chleba nigdy nie warto kupować. 

krokiety
Fot. Canva

Źródło: haps.pl