Smakosze.pl Przepisy Najprostsze kotlety schabowe. Najpierw marynowanie w mleku, potem smażenie na złoto
canva/Jaromila

Najprostsze kotlety schabowe. Najpierw marynowanie w mleku, potem smażenie na złoto

7 października 2022

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli są niezwykle delikatne i soczyste. Prosta marynata powoduje, że schab mięknie i wprost rozpływa się w ustach po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie — danie spodoba się nawet wybrednym.

Marynowanie schabu sprawi, że po usmażeniu będzie kruchy i przyjemnie wilgotny. Takie mięso idealnie komponuje się z chrupiącą panierką z bułki tartej. Spróbujcie zanurzyć wieprzowe kotlety w mleku z dodatkiem cebuli, a na pewno będziecie zachwyceni.

Przepis na proste kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości

  • 2 średnie cebule

  • mleko

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • 2-3 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • świeży koperek do podania

Jak usmażyć znakomite kotlety schabowe? Moczenie w mleku z cebulą pomoże

Cebulę obieramy i kroimy ja w krążki. Schab rozbijamy przy pomocy tłuczka. Składniki układamy naprzemiennie w szczelnym w pojemniku, zaczynając od kawałka mięsa. Całość zalewamy taką ilością mleka, by mięso było dobrze zanurzone.

Zamykamy i przenosimy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy je i ocieplamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy panierka będzie rumiana, kotlety schabowe będą gotowe do podania. Świetnie smakują z ziemniakami z wody i surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Polecamy smaczną wersję z chrupiącą panierką orzechową . Być może spodoba wam się też przepis na przysmak marynowany w piwie .

Kotlety schabowe marynowane są znakomite
canva/lengel76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy