Najprostsze, maślankowe ciasto na pierogi. Mięciutkie i elastyczne, aż chce się lepić
Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne, gładkie i elastyczne. Wychodzi za każdym razem, jest łatwe do lepienia i nie rozpada się w czasie gotowania. Jest więc idealne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warto przetestować ten przepis.
Sekretem pierogów jest ciasto. Nawet najlepszy farsz nie uratuje całego dania, jeśli ciasto na pierogi będzie zbyt mączne i twarde. Ciasto po ugotowaniu musi być tak miękkie i delikatne, żeby dosłownie rozpływało się w ustach. Jak przyrządzić takie ciasto?
Niektórzy do ciasta na pierogi dodają zimną wodę, inni wrzątek, jajko, roztopione masło lub olej. Okazuje się, że ciasto można przygotować z dwóch składników: mąki i maślanki. Do ciasta dodajemy też oczywiście szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.
Maślankowe ciasto na pierogi nie ma sobie równych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Po wyrobieniu ciasta musimy je odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Dopiero po tym czasie możemy je rozwałkowywać i wykrawać masę na pierogi.
Przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Składniki:
500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1,5-2 szklanki maślanki
Jak zrobić maślankowe ciasto na pierogi?
Mąkę przesiej do miski, wsyp sól, wymieszaj. Wlej 1,5 szklanki maślanki i zacznij wyrabiać ciasto. Musi być elastyczne i jednolite. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, stopniowo dolewaj resztę maślanki.
Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w suche miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowywania i wykrawania.
Przygotuj maślankowe kotlety schabowe oraz maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Dania będą totalnym hitem w Twojej kuchni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz robi buraczki inaczej niż wszyscy. Pomija 1 czynność i dodaje wyrazisty sos
Używasz warzyw i owoców z puszki? Pamiętaj o 1 nadzwyczaj ważnym szczególe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama