Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największy błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Zepsujesz całe danie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.10.2024 08:48

Największy błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Zepsujesz całe danie

zupa ogórkowa
Fot. Canva/gkrphoto

Zupa ogórkowa jest flagowym daniem kuchni polskiej. Potrawa o wyjątkowym smaku czasem niestety nie wychodzi, jak trzeba. Pewien błąd sprawia, że ogórkowa nie nadaje się do niczego. 

Ogórkowa z ziemniakami najlepsza na obiad

Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jej smak jest nie do podrobienia. Właśnie teraz jesienią jest niezastąpiona. Zwykle ogórkową podajemy z ziemniakami. Niestety czasem gotowanie tej zupy kończy się porażką. 

Ziemniaki są twarde, a zupa właściwie nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że bardzo ważna jest kolejność dodawania składników podczas gotowania zupy ogórkowej. Jeśli nie będziemy się tego trzymać, zepsujemy całe danie. 

zupa ogórkowa
Fot. Canva/AtnoYdur
Weź jajka, wędlinę i paprykę. Wyśmienitą kolację na ciepło przyrządzisz w 30 minut

Ogórkowa, czyli składniki po kolei

W gotowaniu zupy ogórkowej nie ma drogi na skróty. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności, w której dodajemy poszczególne produkty. Niestety wiele osób wrzuca ziemniaki na końcu. Wcześniej do zupy trafiają ogórki kiszone. To sprawia, że później dodane ziemniaki nie ugotują się.

Będą twarde, a zupa nie będzie się do niczego nadawała. Dlatego podczas gotowania ogórkowej ziemniaki dodajmy na początku. Potem czekamy, aż będą odpowiednio miękkie. Dopiero wtedy dodajemy ogórki kiszone oraz pozostałe składniki. Dodanie produktów w odwrotnej kolejności skończy się kulinarną porażką. 

Błędy podczas gotowania zupy ogórkowej

Niektórzy do zupy ogórkowej dodają śmietaną. Jednak nieumiejętne dodanie śmietany sprawi, że zupa się zwarzy. Przez to będzie wyglądać niezbyt apetycznie. Dlatego najpierw musimy zahartować śmietanę. W osobnej miseczce mieszamy łyżkę śmietany z chochlą zupy. 

Taką mieszankę wlewamy do zupy ogórkowej. Mieszamy i zupa jest już gotowa do podania. Przygotowana według tych zasad zawsze wyjdzie i będzie smakować. Jesienią i zimą jest jak znalazł. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny sernik z pianką bezową. Polecaliśmy przepis na obiad jednogarnkowy z przepisu Tomasza Strzelczyka. 

zupa ogórkowa
Fot. Canva/arfo

Źródło: pomorska.pl, kobieta.interia.pl