Smakosze.pl Przepisy Największy błąd podczas robienia klusków śląskich
canva/Dar1930, Getty Images

Największy błąd podczas robienia klusków śląskich

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski śląskie nie są skomplikowane, choć wymagają nieco włożonego czasu, aby się nimi cieszyć. Jednym z największych błędów podczas ich przygotowania, jest rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Ta metoda pozostawia dużo grudek, przez co ciasto będzie trudne w zagnieceniu. Zamiast tłuczka użyj praski do ziemniaków.

Kluski śląskie sprawdzają się najlepiej w towarzystwie gęstych i zawiesistych sosów. Z kluskami świetnie smakuje sos z duszoną wołowiną oraz sos grzybowy z suszonych leśnych grzybów. Równie dobrze można kluski również podać ze zwykłym roztopionym masłem.

Po ugotowaniu ziemniaków konieczne jest ich rozbicie, aby łatwo połączyły się z mąką i jajkiem. Pod żadnym pozorem nie używaj w tym celu tłuczka, ponieważ ilość grudek skutecznie przeszkodzi ci w wyrobieniu elastycznej masy. Do klusek śląskich nadaje się jedynie praska do ziemniaków.

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 średnie jajko

  • pół płaskiej łyżeczki soli

Kartofle obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę wprost do miski. Wyrównaj je, podziel na 4 części i jedną z nich przełóż na bok. W puste miejsce wsyp skrobie ziemniaczaną.

Do miski wbij jajko, wsyp sól i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli za mocno lepi się do dłoni, dosyp nieco skrobi. Po uzyskaniu elastycznego ciasta uformuj z niego rolkę o średnicy około 3 cm i pokrój ją na pojedyncze kawałki.

Z każdego kawałka zrób kulę i kciukiem wykonaj w każdej z nich wgłębienie. W garnku zagotuj wodę z dużą ilością soli. Wrzucaj do niej uformowane kluchy partiami. Po wypłynięciu ich na powierzchnie gotuj je jeszcze 3 minuty. Smacznego.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać idealne kluski śląskie w łatwy sposób. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.

Kluski śląskie z cebulką

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking; kurkanielotka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy