Największy błąd w przyrządzeniu sałatki jarzynowej. Koniecznie go unikaj
Sałatka jarzynowa w czasie świąt podawana jest prawdopodobnie do każdego polskiego stołu - nie inaczej jest w czasie Wielkanocy. Jeśli chcesz, aby jej smak nie był niczym zepsuty, wystrzegaj się dodawania do niej cebuli. Dodatek tego warzywa jest błędem, który w kilka godzin niszczy smak całej sałatki.
Sałatka jarzynowa sprawia wrażenie, jakoby nie była skomplikowanym daniem. Wystarczy w końcu pokroić kilka dodatków, połączyć je z sosem i gotowe. W praktyce okazuje się, że warto poświęcić jej nieco więcej uwagi.
Nigdy nie dodawaj cebuli do sałatki jarzynowej
Przygotowania do Wielkanocy w wielu domach zaczęły się już w pełni, więc bardzo łatwo w biegu i gorączce pracy popełnić błąd. Jeden z nich jest niestety nieodwracalny, jeśli człowiek zapomni o czymś ważnym.
Mowa o dodawaniu cebuli do sałatki jarzynowej. Silny aromat cebuli negatywnie wpływa na smak reszty składników. Zapach warzywa zakrywa pozostałe produkty, a po paru godzinach staje się jeszcze gorszy.
Związki siarkowe zawarte w cebuli ulatniają się z niej po przekrojeniu i przenikają do sałatki. Po otwarciu lodówki w twarz bucha więc silny cebulowy powiew, który nie zachęca do jedzenie. Dlatego z cebuli lepiej zrezygnować.
Garść porad dotyczących sałatki jarzynowej
Niektórzy z pewnością spotkali się z sałatkami, w których nie można rozróżnić danych składników - jeśli chcesz tego uniknąć, nie przesadź z rozdrobnieniem produktów podczas krojenia. Przyjęło się, że wszystkie warzywa poza ziemniakami sieka się w kostkę nie mniejszą od groszku. Dla wygody jej rozmiar można zaokrąglić do około 1 cm.
Przed wrzuceniem do miski z sałatką ogórków kiszonych lub konserwowych pamiętaj o dokładnym odsączeniu ich z zalewy. Nadmiar płynu rozrzedzi sos, przez co całość przestanie być apetyczna.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na sałatkę jarzynową od Jakuba Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Źródło: styl.interia.pl; porady.interia.pl