Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Mało kto go kojarzy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.06.2023 11:51

Najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Mało kto go kojarzy

To najzdrowszy owoc na świecie
Canva

Czy zastanawialiście się, jaki owoc jest najzdrowszy na świecie? Truskawki, jabłka, a może pomarańcze? Żadne z powyższych. Okazuje się, że najzdrowszym owocem jest dereń. Rośnie on w Polsce, ale jest dość zapomnianym owocem. Pora to zmienić.

Dereń - zdrowszego od niego nie ma na całym świecie

Dereń jadalny w Polsce uprawiany jest od 200 lat. Na początku trafiał jedynie do ogrodów szlacheckich. Wszystko dlatego, że krzak derenia jest niezwykle ozdobny. Potem dereń stał się bardziej popularny. Jest nie tylko piękny, ale przede wszystkim niesamowicie zdrowy. 

W kuchni staropolskiej często korzystano z jego niezwykłych właściwości. Trafiał na stoły jako cierpkie nalewki, konfitury, czy wyborne dodatki do mięs. Dereń dobrze się czuje na dość wilgotnym podłożu i w sporym nasłonecznieniu. Jesienią jego pędy zmieniają kolor na krwistoczerwony.

"To mit, fejk internetowy, nieprawda". Bosacka apeluje do wszystkich. Chodzi o truskawki

Dereń, czyli superowoc

Dereń bywa nazywany polskim kuzynem kiwi. Należy do owoców jagodowych, ma niewiele kalorii, za to mnóstwo cennych właściwości. Pełen jest witaminy C, która w 70% pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Zawiera też witaminę E, polifenole, błonnik i luteinę.

Jedzenie derenia doskonale wpływa na układ trawienny, wygląd i kondycję skóry oraz przeciwdziała starzeniu się organizmu. Zalecany jest też osobom, które borykają się z anemią, czy ze stanami zapalnymi, kłopotami z odpornością, infekcjami i przeziębieniami. Ten owoc zawiera żelazo, wapń, fosfor, mangan i miedź.

Nie tylko dereniówka

Owoce derenia są kuliste i mają duże pestki. Mogą być koloru krwistoczerwonego, żółtopomarańczowego, a nawet bordowego. Kształtem przypominają małe gruszki. Jednak w smaku są dość cierpkie i charakterystyczne. Kiedyś gałązki dereni używano do czyszczenia zębów.

Zwykle dereń kojarzy się z nalewką, czyli z dereniówką. Jednak to nie jego jedyne zastosowanie. Będzie doskonały w postaci dżemów, marmolad, konfitur, kompotów. Wspaniale podkreśli też smak dziczyzny. Zamrożenie derenia sprawi, że nie będzie tak bardzo cierpki. Pisaliśmy o zastosowaniu derenia w kuchni. Polecaliśmy przepis na koktajl z warzyw i owoców typu superfood. 

dereń
Canva/Sanny11

Źródło: delikatesyznatury.pl, abczdrowie.pl