Ten dodatek sprawi, że gofry będą idealne. Puszyste i chrupiące, lepsze niż z budki nad morzem
Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.
Gofry będą smakować jak milion złotych
Kto nie lubi zjeść gofra z bitą śmietaną? Utarło się, że te najlepsze są nad polskim morzem. My jednak twierdzimy że najsmaczniejsze gofry można zrobić w domu. Wystarczy znać 1 sekretny składnik.
Kupno gofra z budki jest coraz większym wydatkiem. Dużo smaczniej i taniej zrobić je samodzielnie w domu Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku zadowolą każdego smakosza słodyczy. Czas najwyższy na odpalenie gofrownicy.
Pokazał wszystkim, co jadł na weselu. Ciężko uwierzyć ile tego było, liczba dań powalaPrzepis na najpyszniejsze gofry
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Doskonałe wakacyjne gofry krok po kroku
Przygotuj jajka do ciasta na gofry. W tym celu białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij całość na sztywną pianę. Odstaw ją na chwile na bok.
Do miski z żółtkami dosyp ½ szklanki cukru. Zmiksuj do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolej do niej wodę gazowaną oraz olej. Wymieszaj całość mikserem do momentu połączenia składników.
Do osobnej miski wsyp suche składniki na gofry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zawartość miski do masy z cukru i jajek, połącz składniki. Na samym końcu delikatnie dodaj do nich ubitą pianę z białek.
Rozgrzej gofrownicę do smażenia gofrów. Wylej na nią porcję ciasta i smaż przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu chrupiące słodkie gofry gotowe są do podania. Możesz jeść je same lub podawać z ulubionymi dodatkami. Ceny kupnych gofrów wołają o pomstę do nieba. Zwarzoną śmietanę do gofrów możesz w prosty sposób uratować.