Smakosze.pl
Naleśniki puszyste

Canva / autor: Anastasia Collection

Idealnie puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki

15 Marca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kto nie pamięta tego zapachu, gdy babcia z samego rana piekła naleśniki na śniadanie? Cały dom wypełniał aromat, który do tej pory został w naszych wspomnieniach. Babcine naleśniki miały jeszcze jedną, cudowną cechę, a mianowicie były niesamowicie

Naleśniki to tak uniwersalne danie, że na równo przyciąga uwielbienie zarówno dzieci jaki i dorosłych. Najczęściej staramy się, aby naleśniki były cienkie, wtedy z łatwością można je zwijać i układać w dowolne kształty. 

Jednak każdy z nas ma czasem ochotę na dekadencką przyjemność, a puszyste i wyrośnięte naleśniki z mnóstwem cudownych dodatków to najlepszy jej przykład. Dziś pokażemy krok po kroku jak zrobić naleśniki o lekkości słodkiej chmurki. 

Puszyste naleśniki krok po kroku

Całkiem niedawno pisaliśmy o idealnej kolejności dodawania składników do naleśników. Według tych zasad zawsze powinniśmy rozpoczynać dodawania od składników mokrych, takich jak jajka, mleko czy woda. 

Dopiero gdy one już znajdują się w misce, możemy dodać mąkę. Taki zabieg ma na celu uniknięcie nieapetycznych grudek, które mogą zepsuć smak wyczekiwanych naleśników. 

Aby osiągnąć puszyste naleśniki, bez posmaku sody czy proszku do pieczenia wystarczy dodatek zwykłej, schłodzonej wody gazowanej. Bąbelki sprawiają, że masa naleśnikowa jest napowietrzona, a same placuszki wychodzą lekkie jak chmurka.

Przepis na puszyste naleśniki

Potrzebujesz:

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • 100 gram mąki tortowej

  • szczypta soli

  • pół szklanki wody gazowanej (zimnej)

  • 2 łyżki masła

Zanim zaczniemy przygotowywać samo ciasto, roztapiamy w rondelku masło i odstawiamy do ostygnięcia. Dopiero teraz umieszczamy w miseczce jajka i delikatnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy mleko oraz wodę gazowaną. 

Do mokrych składnik stopniowo dosypujemy mąkę oraz dodajemy szczyptę soli. Gdy masa będzie już jednorodna, drobnym strumieniem wlewamy roztopione masło. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20-30 minut. 

Po tym czasie nagrzewamy patelnie i natłuszczamy ją minimalną ilością oleju. Łyżką wazową wylewamy ciasto na patelnię, tworząc nieco grubsze niż zazwyczaj placuszki. Smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi konfiturami oraz świeżymi owocami. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >