Prosty sposób na cienkie naleśniki o chrupiących brzegach
Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań, którym zajadają się smakosze z całego świata. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Idealne naleśniki wymagają dozy staranności, jednak proste sztuczki ułatwią cały proces przygotowań.
Ciasto na naleśniki jest kluczową kwestią
Przepyszne naleśniki potrafią wywołać prawdziwy zachwyt. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na babciny specjał. Dziś sięgniemy po inną recepturę, która na długo pozostanie w pamięci domowników. Naleśniki w tej odsłonie są wyjątkowym frykasem. Najpierw jednak przyjrzymy się istotnym detalom, dotyczącym przygotowań.
Ciasto na naleśniki odgrywa kluczową rolę. Powinno mieć ono odpowiednią konsystencję. W jaki sposób ją sprawdzić? Wystarczy zanurzyć w nim łyżkę. Jeśli ciasto przywarło do niej i spływa do miski cienkim strumieniem, wówczas jest idealne.
Zbyt rzadkie ciasto na naleśniki wzbogacamy o mąkę. Z kolei nadmiernie gęstej bazy musimy dodać mleko lub wodę. Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, wówczas powinniśmy przejść do smażenia. Tu również warto pamiętać o pewnych zasadach.
Jak prawidłowo smażyć naleśniki?
Pamiętajmy o tym, by patelnia była równomiernie posmarowana tłuszczem. Olej możemy rozsmarować przy użyciu wacika. Nie może być go zbyt wiele. Oczywiście patelnia musi być mocno rozgrzana. Wylewamy na nią porcję ciasta na naleśniki.
Ciasta nie powinno być zbyt wiele. Najlepiej, jeśli cienką warstwą pokryje ono całą patelnię. Wówczas naleśniki powinny wyjść idealnie. Warto smażyć je pod przykryciem. Przeważnie jedna strona potrzebuje od 2 do 3 minut.
(Canva.com / pixelshot)
Przepis na naleśniki o chrupiących brzegach
Naleśniki o chrupiących brzegach możemy przygotować zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. W przypadku tej pierwszej ciasto najlepiej wzbogacić o cynamon oraz cukier waniliowy. Z kolei naleśniki na słono warto urozmaicić dodatkiem kurkumy oraz wędzonej papryki. Dziś sięgniemy po przepis na neutralną wersję. Jakie produkty będą nam potrzebne?
250 g mąki tortowej
120 ml mleka
120 ml wody
2 jajka
15 g roztopionego masła
odrobina soli
Na początku mąkę przesiewamy przez sitko. W ten sposób pozbędziemy się grudek. Wzbogacamy ją o jajka, mleko oraz wodę. Jeśli użyjemy gazowanej, wówczas naleśniki będą bardziej puszyste. Całość mieszamy z dodatkiem masła i soli.
Ciasto na naleśniki musi mieć jednolitą konsystencję, w związku z tym najlepiej mieszać je przy użyciu miksera. Istnieją również bardziej niekonwencjonalne metody. Ciasto wylewamy na patelnię wysmarowaną olejem.
Po kilku minutach nasze naleśniki powinny być gotowe. Uważajmy na to, by ich nie rozerwać. Łatwo o taki rezultat, gdy zbyt krótko je smażymy. Powyższe wskazówki z pewnością ułatwią cała przedsięwzięcie. Naleśniki w tej odsłonie z pewnością zadowolą najbliższych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?
Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?
Źródło: I Love Bake; Mama Dobra Rada; WP Kuchnia