Nastolatki oszalały na punkcie modnego napoju. Bosacka wie jak go zrobić za grosze
Bosacka znalazła sposób, by oszczędzić, nie odmawiając sobie modnych produktów. Edukatorka pokazała jak w domowym zaciszu zrobić kultowe bubble tea. Dzieci i młodzież uwielbiają ten pochodzący z Azji napój, a samodzielnie przygotowana odsłona jest o wiele tańsza.
Przepis na bubble tea Katarzyny Bosackiej
Niedroga i równie smaczna, co kupowana w lokalach domowa bubble tea spodoba się nie tylko najmłodszym. Choć herbata z kulkami z tapioki na zimno nie jest zbytnio zdrowa — bo maniok, z którego wykonuje się, tapiokę składa się głównie z węglowodanów — w upalny dzień można spróbować.
Składniki:
- 100 g kulek z tapioki
- 250 ml wody
- 1 dzbanek esencji z czarnej herbaty
- dowolny syrop owocowy, np. z malin
Katarzyna Bosacka pokazała jak zrobić bubble tea
Zaczynamy od przygotowania tapioki. Gotujemy ją około 40 minut — kulki powinny stać się przezroczyste. Studzimy pod przykryciem.
„Nasiona” wrzucamy do wysokich szklanek. Wystarczą 2-3 łyżki do każdej z nich. Kulki zalewamy owocowym syropem o wybranym smaku i esencją herbacianą. Uzupełniamy wodą niegazowaną.
Jak podawać bubble tea?
Napój z powyższego przepisu warto podać z szeroką słomką lub łyżką do wymieszania składników. W upalne dni można też dodać kostki lodu — będzie chłodniejszy i bardziej orzeźwiający.
Domowa wersja bubble tea od Bosackiej to nie jedyna propozycja tańszej alternatywy napoju, który można wypić „na mieście”. Na naszej stronie znajdziecie przepisy na kawę z tonikiem oraz cold brew, które także szturmem zdobyły serca wielu smakoszy.
Źródło: YT/EkoBosacka