Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nasze babki zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki temu były idealnie chrupkie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.06.2022 21:01

Nasze babki zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki temu były idealnie chrupkie

ogórki kiszone
canva/lisaaMC

Lato jest sezonem na przetwory na zimę. Przygotujmy ogórki kiszone według receptury naszych babek, a zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem, jędrnością i świeżością. Ogórki kiszone domowej roboty nie mają sobie równych, poznaj przepis babć.

Sekretem babć na doskonałe ogórki kiszone jest dodanie do słoika liści wiśni i dębu. To właśnie one sprawiają, że kiszonki są jędrne, chrupiące i soczyste. Moja babcia dodawała również liście czarnej porzeczki i liście chrzanu, które wzmacniały smak, a ogórki były przepyszne.

W ogórkach nie może oczywiście zabraknąć czosnku, korzenia chrzanu, liści laurowych, baldachów kopru i soli, koniecznie niejodowanej. Wszystkie przyprawy nadadzą kiszonkom odpowiedniego smaku.

Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Najlepsze będą bardzo świeże i nie za duże. Świeże, jędrne ogórki dokładnie wyszorujmy, a następnie przełóżmy do miski, zalejmy zimną wodą i odstawmy na godzinę. Zabieg ten sprawi, że ogórki będą jędrne i pyszne.

Babciny przepis na chrupiące i pyszne ogórki kiszone

Składniki na słoik o pojemności 2l:

  • 1 kg ogórków kiszonych

  • 3 liście dębu

  • 4 liście wiśni

  • 4 liście czarnej porzeczki

  • 2 liście chrzanu

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren gorczycy

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 cm korzenia chrzanu

  • 2 kopry z baldachami

  • 1 l wody

  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

Jak zrobić ogórki kiszone według przepisu naszych babć?

Ogórki kiszone wyszoruj i przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie umyj i sparz słoik. Na dno słoika włóż 1 baldach kopru, 2 liście wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu, liście laurowe. Dodaj również 3 ząbki czosnku, włóż korzeń chrzanu, ziarna gorczycy.

Do słoika powkładaj ciasno ogórki, na górę poukładaj resztę liści, koper i czosnek. Wodę zagotuj z solą, gdy sól się rozpuści, wlej zalewę do słoika, zakręć, zostawiając odrobinę miejsca i odstaw do góry dnem, a gdy ogórki ostygną, przestaw je do spiżarni.

Po kilku tygodniach ogórki będą ukiszone, chrupiące i pyszne. Domowe ogórki są świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek, a zupa ogórkowa ugotowana na przetworach smakuje wyśmienicie.

Słoik ogórków kiszonych
canva/viktoriagam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl