Nasze babki zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki temu były idealnie chrupkie

Lato jest sezonem na przetwory na zimę. Przygotujmy ogórki kiszone według receptury naszych babek, a zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem, jędrnością i świeżością. Ogórki kiszone domowej roboty nie mają sobie równych, poznaj przepis babć.
Sekretem babć na doskonałe ogórki kiszone jest dodanie do słoika liści wiśni i dębu. To właśnie one sprawiają, że kiszonki są jędrne, chrupiące i soczyste. Moja babcia dodawała również liście czarnej porzeczki i liście chrzanu, które wzmacniały smak, a ogórki były przepyszne.
W ogórkach nie może oczywiście zabraknąć czosnku, korzenia chrzanu, liści laurowych, baldachów kopru i soli, koniecznie niejodowanej. Wszystkie przyprawy nadadzą kiszonkom odpowiedniego smaku.
Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Najlepsze będą bardzo świeże i nie za duże. Świeże, jędrne ogórki dokładnie wyszorujmy, a następnie przełóżmy do miski, zalejmy zimną wodą i odstawmy na godzinę. Zabieg ten sprawi, że ogórki będą jędrne i pyszne.
Babciny przepis na chrupiące i pyszne ogórki kiszone
Składniki na słoik o pojemności 2l:
1 kg ogórków kiszonych
3 liście dębu
4 liście wiśni
4 liście czarnej porzeczki
2 liście chrzanu
2 liście laurowe
kilka ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
3 cm korzenia chrzanu
2 kopry z baldachami
1 l wody
1,5 łyżki soli niejodowanej
Jak zrobić ogórki kiszone według przepisu naszych babć?
Ogórki kiszone wyszoruj i przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie umyj i sparz słoik. Na dno słoika włóż 1 baldach kopru, 2 liście wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu, liście laurowe. Dodaj również 3 ząbki czosnku, włóż korzeń chrzanu, ziarna gorczycy.
Do słoika powkładaj ciasno ogórki, na górę poukładaj resztę liści, koper i czosnek. Wodę zagotuj z solą, gdy sól się rozpuści, wlej zalewę do słoika, zakręć, zostawiając odrobinę miejsca i odstaw do góry dnem, a gdy ogórki ostygną, przestaw je do spiżarni.
Po kilku tygodniach ogórki będą ukiszone, chrupiące i pyszne. Domowe ogórki są świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek, a zupa ogórkowa ugotowana na przetworach smakuje wyśmienicie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: ofeminin.pl



































