Wyborna zupa ogórkowa na udkach

Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.
Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.
Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.
Przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach
Składniki na 4-6 porcji:
2 udka z kurczaka
4 ziemniaki
2 marchewki
korzeń pietruszki
koperek
6 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany 18%
kawałek pora i selera
2 liście laurowe
szczypta majeranku
sól, pieprz
Jak przygotować wyborną zupę ogórkową na udkach?
Mięso zagotuj w 2 litrach wody, następnie zbierz szumowiny, dodaj cebulę, seler, por i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Dopraw liśćmi laurowymi, pieprzem, majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a mięso ugotowane.
Ogórki zetrzyj na tarce, śmietanę zahartuj odrobiną wody, następnie dodaj ogórki i śmietanę do zupy, dopraw solą, pieprzem do smaku i gotuj przez 15 minut. Oprósz posiekanym koperkiem.
Smacznego.



































