Smakosze.pl
Wyborna zupa ogórkowa na udkach

canva/arfo

Wyborna zupa ogórkowa na udkach

20 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.

Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.

Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.

Przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 udka z kurczaka

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • koperek

  • 6 ogórków kiszonych

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • kawałek pora i selera

  • 2 liście laurowe

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

Jak przygotować wyborną zupę ogórkową na udkach?

Mięso zagotuj w 2 litrach wody, następnie zbierz szumowiny, dodaj cebulę, seler, por i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Dopraw liśćmi laurowymi, pieprzem, majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a mięso ugotowane.

Ogórki zetrzyj na tarce, śmietanę zahartuj odrobiną wody, następnie dodaj ogórki i śmietanę do zupy, dopraw solą, pieprzem do smaku i gotuj przez 15 minut. Oprósz posiekanym koperkiem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >