Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc. Zdrowo i kolorowo
Farbowanie jajek na Wielkanoc wywołuje same pozytywne emocje i jest momentem, w którym można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zamiast barwić je sklepową chemią, warto wybrać naturalne metody. Jedna z nich polega na wygotowaniu poszatkowanej czerwonej kapusty i wymoczeniu jajek w pozostałej wodzie. W taki sposób jajka uzyskają piękną, niebieską barwę.
Farbowanie jajek na Wielkanoc naturalnymi i domowymi metodami jest wyjątkowo proste, a przy okazji można w taki sposób spożytkować odpadki, takie jak łupiny po cebuli.
Barwienie pisanek można przeprowadzić dwojako - gotować jajka razem ze składnikami barwiącymi lub wymoczyć je w wygotowanym roztworze. Wybór należy do Ciebie.
Farbowanie jajek czerwoną kapustą
Wbrew pozorom kapusta czerwona nie zabarwia pisanek na czerwono, lecz na niebiesko oraz fioletowo. Proces wygląda następująco: pół główki czerwonej kapusty posiekaj, włóż do garnka, zalej wodą z solą i gotuj przez 10 minut.
Aby uzyskać niebieskie jajka, włóż je do wywaru po warzywie i gotuj je przez 10 minut. Następnie dla uzyskania intensywnego i głębokiego koloru, pozostaw je w wodzie na całą noc.
W celu zrobienia fioletowych pisanek dolej do wywaru z kapusty 3 łyżki octu i dokładnie ją wymieszaj. Do płynu włóż niebieskie jajka i mocz je następne 8 godzin. Po tym czasie skorupka uzyska piękny, fioletowy odcień.
Pisanki jak u babci
Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest wykorzystanie sposobu naszych babć, czyli wygotowanie jajek z obierkami cebuli. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, zbieraj obierki przez kilka dni, by było ich odpowiednio dużo.
Na dnie garnka ułóż połowę obierek, na nich ustaw jajka, zalej całość wodą z 2 łyżkami octu i doprowadź do wrzenia. Gotuj miksturę przez 10 minut. Jeśli chcesz mieć różne odcienie jajek, wyciągaj je w pewnych odstępach czasu.
Babcie często stosowały także buraki. Pokrojone w plastry warzywo wrzuca się do garnka z wodą, octem i jajkami, a następnie gotuje 10 minut. Pozostaw jajka na noc dla silnego koloru.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko obrać cebulę. Ten tekst wyjawia sposoby na wykorzystanie skorupek jajka.
Źródło zdjęcia: canva/Vasil Dimitrov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: aniastarmach; mojedziecikreatywnie