Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc. Zdrowo i kolorowo
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:33

Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc. Zdrowo i kolorowo

Pisanki
canva/FotoCuisinette, Getty Images

Farbowanie jajek na Wielkanoc wywołuje same pozytywne emocje i jest momentem, w którym można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zamiast barwić je sklepową chemią, warto wybrać naturalne metody. Jedna z nich polega na wygotowaniu poszatkowanej czerwonej kapusty i wymoczeniu jajek w pozostałej wodzie. W taki sposób jajka uzyskają piękną, niebieską barwę.

Farbowanie jajek na Wielkanoc naturalnymi i domowymi metodami jest wyjątkowo proste, a przy okazji można w taki sposób spożytkować odpadki, takie jak łupiny po cebuli.

Barwienie pisanek można przeprowadzić dwojako - gotować jajka razem ze składnikami barwiącymi lub wymoczyć je w wygotowanym roztworze. Wybór należy do Ciebie.

Farbowanie jajek czerwoną kapustą

Wbrew pozorom kapusta czerwona nie zabarwia pisanek na czerwono, lecz na niebiesko oraz fioletowo. Proces wygląda następująco: pół główki czerwonej kapusty posiekaj, włóż do garnka, zalej wodą z solą i gotuj przez 10 minut.

Aby uzyskać niebieskie jajka, włóż je do wywaru po warzywie i gotuj je przez 10 minut. Następnie dla uzyskania intensywnego i głębokiego koloru, pozostaw je w wodzie na całą noc.

W celu zrobienia fioletowych pisanek dolej do wywaru z kapusty 3 łyżki octu i dokładnie ją wymieszaj. Do płynu włóż niebieskie jajka i mocz je następne 8 godzin. Po tym czasie skorupka uzyska piękny, fioletowy odcień.

Pisanki jak u babci

Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest wykorzystanie sposobu naszych babć, czyli wygotowanie jajek z obierkami cebuli. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, zbieraj obierki przez kilka dni, by było ich odpowiednio dużo.

Na dnie garnka ułóż połowę obierek, na nich ustaw jajka, zalej całość wodą z 2 łyżkami octu i doprowadź do wrzenia. Gotuj miksturę przez 10 minut. Jeśli chcesz mieć różne odcienie jajek, wyciągaj je w pewnych odstępach czasu.

Babcie często stosowały także buraki. Pokrojone w plastry warzywo wrzuca się do garnka z wodą, octem i jajkami, a następnie gotuje 10 minut. Pozostaw jajka na noc dla silnego koloru.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko obrać cebulę. Ten tekst wyjawia sposoby na wykorzystanie skorupek jajka.

Pisanki

Źródło zdjęcia: canva/Vasil Dimitrov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach; mojedziecikreatywnie

Zapraszamy na nasz Instagram