Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc
Adam Moskal
Adam Moskal 26.03.2021 01:00

Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Jak barwić jajka?
Pixabay / Hans

Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć.

W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach. 

Jajka malowane naturalnymi barwnikami

Rośliny, które mają właściwości barwiące, są dookoła każdego z nas praktycznie non stop. Wszyscy mamy bowiem łatwy dostęp do żółtej cebuli, marchewki czy olchowych szyszek. Wystarczy rozejrzeć się dokładniej i już można zabierać się za barwienie.

Poza roślinami warto zaopatrzyć się także w ocet spirytusowy. Dodanie odrobiny octu sprawi, że skorupki jajek nabiorą intensywniejszego koloru i szybciej wybarwią się pożądanym kolorem. 

Jakie rośliny barwią jajka?

Jedną z najbardziej popularnych jest bez wątpienia cebula. Jej łupiny wygotowane w wodzie dają żółty kolor, a jeśli natężenie barwy będzie wystarczająco mocne, jajka uzyskają wręcz pomarańczowy kolor. Żółc można pozyskać także z kory dzikiej jabłoni czy nasion wrotyczu. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Sok z buraka pozwala uzyskać, podobnie jak cebula, dwie barwy. Jeśli nasycenie soku będzie duże, jajka staną się krwisto czerwone. Po rozcieńczeniu z wodą, sok z buraka daje delikatnie różowy, pastelowy kolor, który idealnie komponuje się z innymi produktami w koszyku wielkanocnym. 

Łupiny orzecha, marchew oraz ciemna malwa

Wygotowane łupiny orzecha laskowego dają wywar o złotym kolorze - dłuższe gotowanie pozwala, aby jajko osiągnęło pomarańczową barwę. Marchew również daje pomarańczowy kolor, z kolei płatki ciemnej malwy sprawiają, że wywar staje się fioletowy. 

Aby nasycić skorupkę jajek danym kolorem, wystarczy jedynie ugotować je w wywarze danego koloru. Dwu-kolorowe jajka polegają na zanurzeniu każdej połowy w osobnym wywarze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram