Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc
Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć.
W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach.
Jajka malowane naturalnymi barwnikami
Rośliny, które mają właściwości barwiące, są dookoła każdego z nas praktycznie non stop. Wszyscy mamy bowiem łatwy dostęp do żółtej cebuli, marchewki czy olchowych szyszek. Wystarczy rozejrzeć się dokładniej i już można zabierać się za barwienie.
Poza roślinami warto zaopatrzyć się także w ocet spirytusowy. Dodanie odrobiny octu sprawi, że skorupki jajek nabiorą intensywniejszego koloru i szybciej wybarwią się pożądanym kolorem.
Jakie rośliny barwią jajka?
Jedną z najbardziej popularnych jest bez wątpienia cebula. Jej łupiny wygotowane w wodzie dają żółty kolor, a jeśli natężenie barwy będzie wystarczająco mocne, jajka uzyskają wręcz pomarańczowy kolor. Żółc można pozyskać także z kory dzikiej jabłoni czy nasion wrotyczu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.
Sok z buraka pozwala uzyskać, podobnie jak cebula, dwie barwy. Jeśli nasycenie soku będzie duże, jajka staną się krwisto czerwone. Po rozcieńczeniu z wodą, sok z buraka daje delikatnie różowy, pastelowy kolor, który idealnie komponuje się z innymi produktami w koszyku wielkanocnym.
Łupiny orzecha, marchew oraz ciemna malwa
Wygotowane łupiny orzecha laskowego dają wywar o złotym kolorze - dłuższe gotowanie pozwala, aby jajko osiągnęło pomarańczową barwę. Marchew również daje pomarańczowy kolor, z kolei płatki ciemnej malwy sprawiają, że wywar staje się fioletowy.
Aby nasycić skorupkę jajek danym kolorem, wystarczy jedynie ugotować je w wywarze danego koloru. Dwu-kolorowe jajka polegają na zanurzeniu każdej połowy w osobnym wywarze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl