Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nauczyciel ze szkoły gastronomicznej zdradził mi, jak piec sernik. Ten trick sprawi, że nie opadnie

Nauczyciel ze szkoły gastronomicznej zdradził mi, jak piec sernik. Ten trick sprawi, że nie opadnie

sernik
Canva/Skatzenberger

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Jednak zdarza się, że sernik opada. Co z tym kulinarnym fantem zrobić? Opadaniu sernika można zapobiec. Mamy na ten kłopot sprawdzone rozwiązania. Dzięki nim sernik wyjdzie idealnie równy i pyszny.

Sernik, czyli niebo w gębie

Sernik ma wielu wiernych wielbicieli. To pyszne ciasto uwielbiają dorośli i dzieci. Możemy robić sernik na wiele różnych sposobów. Dodajemy do niego czekoladę, owoce lub nie stosujemy dodatków i też jest pyszny. 

Sernik pasuje na wiele okazji, na co dzień i od święta. Niestety czasem to ciasto opada i to staje się zmorą osób, które pieką sernik. W jaki sposób możemy zapobiec opadaniu ciasta? Należy zastosować się do kilku wskazówek, a sernik wyjdzie równy niczym stół.

sernik
Canva/Achanov Michael
Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Składniki są tanie, a rodzina zajada aż się uszy trzęsą

Ser jest ważny, czyli patent na sernik

Na sernik zawsze wybieraj tłusty ser, jednak nie może być on kwaśny. Ser powinien być dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. Trzeba go dwukrotnie zmielić. Gdy kupujesz gotowy ser, to warto sięgnąć po ser trzykrotnie mielony. 

Ważny jest też aromat wanilii w serniku. W tym celu użyj laski wanilii, a nie tylko gotowego aromatu. Najczęściej opadają serniki, które są zrobione z dodatkiem ubitej piany z białek. Aby zapobiec opadaniu, nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika. Pozostaw ciasto w środku na 30 minut i uchyl drzwiczki piekarnika.

Sernik opada w samym środku, co robić?

Bardzo często sernik opada w samym środku. Nie wpływa to na smak ciasta, ale na walory estetyczne. Dlatego przed wstawieniem do piekarnika możesz uformować na środku delikatny pagórek z masy. Sernik nie lubi też zbyt wysokiej temperatury pieczenia.

Ciasto piecz w 180 lub w 190 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Gdy przygotowujesz sernik z dodatkiem ubitych białek, to wstawiaj go do gorącego już piekarnika. Natomiast jeśli sernik przyrządzasz bez piany z białek, to piekarnik powinien być lekko nagrzany. Polecaliśmy przepis na zimny sernik z kiwi. Radziliśmy, jak zrobić sernik z przepisu babci. 

sernik
Canva/tylim

Źródło: beszamel.se.pl