Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos
Fot. Canva/Andrii Pochranychii

Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos

19 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z kapusty pekińskiej jest pysznym dodatkiem do wielu dań mięsnych i wegetariańskich. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników. Najważniejszy jest jednak sos. Prosty, lecz niezwykle aromatyczny.

Surówka z pekińskiej poleca się na obiad

Większość z nas do surówki z kapusty pekińskiej dodaje majonez. Surówka ta wcale nie musi być ciężka. Możemy przygotować ją w nieco innej wersji. Będzie kolorowo, zdrowo i smacznie. Wystarczy, że do poszatkowanej kapusty dodamy kilka warzyw i wszystko połączymy z aromatycznym sosem.

Surówka z kapusty pekińskiej jest świetnym dodatkiem do wielu dań . Będzie doskonale komponować się ze schabowymi, mielonymi, roladami wołowymi, kurczakiem, czy pyzami z mięsem .

surówka z kapusty pekińskiej.jpg
Fot. Canva/alely
Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawy

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu. Sos dodaje jej rewelacyjnego smaku

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • pół małej puszki kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • mała cebula czerwona
  • mały ogórek zielony
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • koper
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny

Surówka z kapusty pekińskiej - przygotowanie

Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, ogórki i kukurydzę. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z cytryną, posiekanym koperkiem i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Sos wlej do przygotowanych składników.

Wymieszaj całość i odstaw na 15-20 minut, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Polecamy również obłędną zapiekankę na obiad, a także zapomniane kiszonki . Są zdrowe i pyszne.

surówka z kapusty pekińskiej.jpg
Fot. Canva

Źródło: gotujwstylueko.pl

Wydał 4000 zł, żeby zjeść tę zupę. Wystarczyła mu jedna łyżka. "To jest lura zwykła"
Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy