Nie wykrawaj, nie przebieraj, takie truskawki natychmiast wyrzuć. Kryje się w nich samo zło
Truskawki teraz smakują najlepiej. Niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane owoce mogą jednak tracić swoje walory i w niektórych miejscach pokrywać się meszkiem lub niepokojąco mięknąć. Takie sztuki trzeba bezwzględnie wyrzucić. Wyjaśniamy dlaczego.
Truskawki psują się w całości
Właściwe przechowywanie i transport miękkich owoców — takich jak truskawki właśnie — nie jest proste. Wiele osób wciąż usuwa nieciekawie wyglądające fragmenty, chcąc jak najwięcej zaoszczędzić. Takie postępowanie może się jednak źle skończyć.
Po odkrojeniu kawałka z pleśnią czy lekko zbrązowiałego nie oddalamy od siebie problemu. W owocu wciąż zawarte się toksyny, które stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Powodują one nie tylko silne zatrucia pokarmowe, ale też grzybice, zaburzenia hormonalne czy alergie. W skrajnych przypadkach mogą być nawet rakotwórcze.
Ciocia Hania do surówki z marchewki wsypuje 2 dodatki. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracjiWysoka temperatura nie usuwa szkodliwych związków
Obrane z zepsutych fragmentów truskawki nie nadają się także do spożycia po obróbce termicznej. Wysoka temperatura nie usuwa bowiem mykotoksyn, które obecne są w dobrze wyglądającej części owocu.
Wystrzegajmy się zatem zakupu owoców, które niemający świadomości zagrożenia sprzedawcy opisują jako towar „na kompot” czy „na zupę”. Pleśń jest równie szkodliwa we wszystkich świeżych produktach. W truskawkach może się szybko „rozejść” ze względu na dużą zawartość wody w owocach, a więc i sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów warunki.
Z tego względu należy nie tylko wyrzucać całe dotknięte pleśnią okazy, ale też te, które miały z nimi bezpośredni kontakt. Przechowywanie owoców ułożonych w odstępach oraz stosowanie ręcznika papierowego do zbierania wilgoci będą pomocne w zapobieganiu psuciu się owoców. Więcej wskazówek znajdziecie w tym artykule.
Jak podawać truskawki?
Owoce najlepiej smakują na świeżo i w deserach. Warto jednak pokusić się o przygotowanie ich z octem balsamicznym, oliwą i ulubioną kruchą sałatą. W tej wersji stanowią świetny dodatek do mięs. W słodkiej kompozycji z bitą śmietaną też zachwycą.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie truskawek. Wypróbujcie koniecznie prosty patent na kompot z ich udziałem. Sprawdźcie też jak przygotować znakomity sernik na zimno z galaretką — spodoba się nawet wybrednym.