Ciocia Hania do surówki z marchewki wsypuje 2 dodatki. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Przepis na surówkę z marchewki z pikantną nutą
Prosta kompozycja marchewki i wyrazistego sosu z dodatkiem curry skradnie niejedno serce. Wykończona ziarnami sezamu surówka z pewnością na długo zapadnie wam w pamięć. Jej przygotowanie jest tak banalne, że trzeba przetestować.
Składniki:
- 5 marchewek średniej wielkości
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 1 łyżka sezamu do posypania
Jak zrobić smaczną surówkę z marchewki? Dodajcie curry i sezam
Zaczynamy od umycia i pobrania marchewki. Warzywo ścieramy na tarce większych oczkach lub formujemy z niego makaron warzywny przy pomocy obieraczki julienne. W szklance łączymy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz curry.
Doprawiamy solą oraz pieprzem. Sosem polewamy umieszczoną w większej misce marchew i dokładnie mieszamy. Posypujemy sezamem. Możemy go wcześniej podprażyć na patelni dla głębszego aromatu.
Wskazówka: dla jeszcze wyrazistszego smaku, do sosu można dodać odrobinę świeżo startego na tarce o drobnych oczkach korzenia imbiru.
Jak podać surówkę z marchewki?
Kompozycja z wyrazistymi dodatkami najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do warzywnych pulpetów, jak i w towarzystwie mięsnych dań.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Sprawdźcie koniecznie przyrządzić sycący i pełen białka dodatek z fasolą czerwoną. Być może skusi was też bardziej tradycyjna surówka z selera i jabłka.