Wsyp 2 łyżki robiąc kopytka z młodych ziemniaków. Wyjdą idealne i nie będą się rozpadać
Kopytka najsmaczniejsze są ze starszych ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Jednak z młodych ziemniaków też mają szansę się udać. Trzeba tylko dodać do ciasta 2 łyżki popularnego składnika. Wtedy kopytka nie będą się rozpadać w czasie gotowania i wyjdą smaczne, jak zwykle.
Przepis na pyszne kopytka z młodych ziemniaków
Młode ziemniaki zazwyczaj nie są wykorzystywane do robienia placków czy klusek ze względu na sporą zawartość wody. Wystarczy jednak niewielki dodatek skrobi, by wyszły smaczne jak zwykle. Sami sprawdźcie, przygotowując pyszne kopytka.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól w ilości do smaku
Jak zrobić kopytka z młodych ziemniaków? Dodajcie mąki ziemniaczanej
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je i rozgniatamy przy pomocy praski. Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką na czas przyrządzania drugiej (nie wyschnie). Z każdej z nich formujemy cienki wałek.
Kroimy tak, aby uzyskać kluski o kształcie rombu. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Wskazówka: wasze kopytka mogą być wegańskie. Wystarczy zamienić jajo na mielone siemię lniane namaczane we wrzątku (2 łyżki ziaren i 6 łyżek gorącej wody) lub aquafabę (6 łyżek).
Jak podać kopytka z młodych ziemniaków?
Najpopularniejszymi sposobami serwowania kopytek są polewanie ich masłem ze zrumienioną bułką tartą lub dodawanie okrasy z boczku. Smaczne jednak będą też karmelizowana cebula czy twaróg waniliowy z rodzynkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z ziemniaków. Szczególnie polecamy patent na placki ziemniaczane bez żmudnego ścierania warzyw. Być może skusi was też znakomity pomysł na pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.