Niesamowite właściwości proszku ze zmielonych skorupek jaj
Jajka jemy najczęściej w trakcie śniadania lub kolacji - gotujemy je wtedy na twardo, jako sadzone czy część omletu, naleśników i innych potraw. Niezależnie od sposobu przygotowania, zawsze zostaje sporo pustych skorupek, które większość z nas szybko wyrzuca.
Zamiast marnowania zawartych w nich cennych substancji odżywczych, można wykorzystać je w wielu różnych pożytecznych celach. Najlepiej sprawdzają się w formie suplementu diety, który dostarcza ogromnych wręcz ilości wapnia.
Jak wykorzystać skorupki z jajek do zrobienia proszku?
Aby stworzyć proszek ze skorupek jaj, na początku należy je dokładnie wymyć z pozostałości po jajku. Przemyj je pod bieżącą wodą i odstaw do osuszenia na durszlaku lub kratce. Następnie nastaw piekarnik na najwyższą temperaturę, która wyjałowi je ze wszelkich patogenów.
Odstaw wyprażone skorupki do wystudzenia. Wsyp je do czystego moździerza kuchennego i tłuczkiem zmiażdż je na drobny pył. To zajęcie może chwilę potrwać, aż uzyskasz odpowiednią grubość pyłu. Teraz wystarczy przesypać proszek do czystego szklanego pojemnika i przechowywać go w ciemnym miejscu.
Jak przyjmować sproszkowane skorupki jajka?
Oczywiście możesz spożywać go samodzielnie, lecz znacznie smaczniejszym i wygodniejszym sposobem jest dodanie go do jedzenia. Wystarczy dosypać jedną łyżkę do kaszy, porcji zupy, puree ziemniaczanego, soku owocowego lub koktajlu warzywnego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy screen pochodzi z filmu na kanale Wolverine Cash na YouTube.
Aby zmaksymalizować pozytywne efekty suplementacji skorupkowym proszkiem, należy przyjmować go codziennie przez 30 dni dwa razy do roku. Dzięki temu twoje kości i zęby będą o wiele mocniejsze, a układ nerwowy znacznie sprawniej będzie przewodził sygnały elektryczne.
Źródło: Gheorhge, Getty Images
Inne metody na wykorzystanie skorupek
Kolejnym doskonałym pomysłem jest zrobienie nawozu dla roślin doniczkowych. Do dużego dzbanka wlej kilka litrów wody i wsyp do niego zmielone, lecz nie wypiekane skorupki. Odstaw dzbanek na kilka dni w ciemne miejsce i podlewaj nawozem raz na dwa tygodnie.
Masz problem z osadem na garnkach i przypalonymi resztkami jedzenia na patelniach i nie możesz ich usunąć? Wsyp odrobinę skorupek, dodaj do nich płyn do naczyń i wyczyść naczynia zmywakiem. Po spłukaniu będą lśniły jak nowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dziecisawazne.pl; zdrowie.gazeta.pl