Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję
Adam Moskal
Adam Moskal 05.04.2022 19:20

Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję

Skrzydełka z boczniaków
canva/Ika Rahma

Skrzydełka w chrupiącej panierce wcale nie muszą być z mięsa - znacznie lepiej smakująca wersja opiera się na boczniakach. Skrzydełka z boczniaków obtoczone w pokruszonych płatkach kukurydzianych są tak chrupiące, że od razu sięgniesz po drugą porcję. Najlepiej smakują podane z sosami, takimi jak majonez czy zwykły sos BBQ.

Skrzydełka z boczniaków w smaku nie odbiegają w żadnym stopniu od skrzydełek z kurczaka, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Największym zaskoczeniem jest faktura grzybów, która bardzo przypomina mięso.

Po usmażeniu skrzydełek nie zapomnij o podaniu kilku sosów, które jeszcze bardziej podbiją smak głównej atrakcji. Idealną kompozycję smakową uzyskasz z, chociażby sosem BBQ czy sosem tysiąca wysp.

Przepis na skrzydełka z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków

  • 130 g mąki z ciecierzycy

  • 125 ml wody

  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych

  • 2 łyżki płatków drożdżowych

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia grzybów w sitku pod bieżącą wodą i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki wielkości skrzydełek. Przełóż je na suche sitko, aby w czasie sporządzania reszty składników doschły do końca.

W 1 misce umieść przesianą mąkę i wodę. Wymieszaj je ze sobą rózgą kuchenną. Do 2 miski wsyp płatki drożdżowe, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz oraz pokruszone płatki kukurydziane. Połącz panierkę, delikatnie mieszając.

Boczniaki obtaczaj kolejno w misce z mąką i wodą, a następnie w misce z panierką. Wykładaj je na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż je na ręczniki papierowe, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Skrzydełka z boczniaka

Źródło zdjęcia: canva/KrasStock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale KuchniaPlus, zamieszczony na platformie YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram