Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję
Skrzydełka w chrupiącej panierce wcale nie muszą być z mięsa - znacznie lepiej smakująca wersja opiera się na boczniakach. Skrzydełka z boczniaków obtoczone w pokruszonych płatkach kukurydzianych są tak chrupiące, że od razu sięgniesz po drugą porcję. Najlepiej smakują podane z sosami, takimi jak majonez czy zwykły sos BBQ.
Skrzydełka z boczniaków w smaku nie odbiegają w żadnym stopniu od skrzydełek z kurczaka, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Największym zaskoczeniem jest faktura grzybów, która bardzo przypomina mięso.
Po usmażeniu skrzydełek nie zapomnij o podaniu kilku sosów, które jeszcze bardziej podbiją smak głównej atrakcji. Idealną kompozycję smakową uzyskasz z, chociażby sosem BBQ czy sosem tysiąca wysp.
Przepis na skrzydełka z boczniaków
Składniki:
300 g boczniaków
130 g mąki z ciecierzycy
125 ml wody
3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżki płatków drożdżowych
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej
Zacznij od dokładnego umycia grzybów w sitku pod bieżącą wodą i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki wielkości skrzydełek. Przełóż je na suche sitko, aby w czasie sporządzania reszty składników doschły do końca.
W 1 misce umieść przesianą mąkę i wodę. Wymieszaj je ze sobą rózgą kuchenną. Do 2 miski wsyp płatki drożdżowe, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz oraz pokruszone płatki kukurydziane. Połącz panierkę, delikatnie mieszając.
Boczniaki obtaczaj kolejno w misce z mąką i wodą, a następnie w misce z panierką. Wykładaj je na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż je na ręczniki papierowe, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/KrasStock, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: Film na kanale KuchniaPlus, zamieszczony na platformie YouTube