Smakosze.pl Przepisy Niezapomniany mikser z czasów PRL
Wikipedia / Kpracuch / CC BY-SA 4.0

Niezapomniany mikser z czasów PRL

25 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wiekowe sprzęty sprzed lat, takie jak powyższy mikser, mają jedną przewagę nad współczesnymi urządzeniami. Dawniej elektronika produkowana była w taki sposób, aby mogła wytrwać i posłużyć użytkownikowi jak najdłużej. Dzisiejsi producenci nie tworzą już sprzętów z taki oddaniem.

Miksery, blendery czy sokowirówki dostępne w sklepach potrafią zepsuć się zaraz po podłączeniu do prądu. Najczęstszy scenariusz wygląda jednak tak, że awarii ulegają zaraz po przedawnieniu gwarancji, co napędza konsumpcjonizm i zyski producentów.

Mikser z PRL-u pozwoli wykonać ci najlepszy sernik, jaki jadłeś

Mikser marki Zelmer, której historia sięga do roku 1937, choć dopiero od 1967 roku posługuje się ona nazwą Zelmer. Na przestrzeni lat właściciele firmy zmieniali się, lecz produkowane przez nich urządzenia nigdy się nie zmieniały - ciągle zachwycały jakością oraz dbałością wykonania.

Jeśli masz jeden z takich mikserów w swojej szafce, wyciągnij go i upiecz doskonały sernik, który jest delikatny, puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. Zasługi te z pewnością można przyznać mikserowi, którego wysokie obroty i duża wytrzymałość pozwalają ubić masę serową jak żaden inny.

Poniżej prezentujemy przepis na sernik z wiaderka, którego dużą zasługą jest bardzo krótki czas przygotowania - poza pieczeniem, w kuchni spędzisz maksymalnie 15 minut. Jest to dlatego idealna opcja dla zabieganych, którzy rzadko mogą pozwolić sobie na wielogodzinne pichcenie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika.

Przepis na sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka

  • 4  jajka

  • kostka masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 3 krople olejku waniliowego

Przed rozpoczęciem gotowania, wyciągnij wszystkie składniki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto nie opadnie i równomiernie upiecze się w piekarniku. Warto także rozpuścić w tym czasie masło, aby zdołało schłodzić się do momentu mieszania.

Do miski wrzuć twaróg, jajka, roztopione masło, cukier, skrobię oraz olejek waniliowy. Zacznij miksować składniki, a w momencie, gdy całość uzyska konsystencję budyniu, przerwij mieszanie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Tortownice wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Wlej do jej wnętrza masę serową i dokładnie ją rozprowadź. Wstaw formę do piekarnika i piecz sernik przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 minut. Ostatnim etapem jest skręcenie temperatury do 120 stopni i pieczenie ciasta przez 30 minut. Po wszystkim wyłącz grzanie i pozostaw sernik wewnątrz, aż do pełnego wystudzenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy