Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty i szybki sposób na zawijanie gołąbków
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:02

Prosty i szybki sposób na zawijanie gołąbków

Jak zawijać gołąbki?
Canva / Zakharchenko

Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze unikają ich przygotowywania z powodu uciążliwego procesu, jakim jest zawijanie mięsa w liście kapusty. Okazuje się, że istnieje metoda, która znacząco ułatwia całe zadanie.

Smakowite gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy smakołyk. Zawijanie gołąbków może być znacznie prostsze, jeśli wykorzystasz pewną sztuczkę.

Gołąbki wyjdą perfekcyjnie

Gołąbki często goszczą na naszych stołach. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością. Niestety zawijanie ich w liście kapusty bywa uciążliwe.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przyrządzić gołąbki w pieczonej odsłonie. Istnieje wiele receptur na swojski specjał. W każdym domu gołąbki przygotowuje się w inny sposób. Dotyczy to również samej kwestii ich zawijania. 

Zanim zabierzemy się za gołąbki, musimy zaopatrzyć się w odpowiednią kapustę. Możemy wykorzystać zarówno jej włoską odmianę, jak i klasyczną. Kiszona kapusta również ma swoje zalety. Najlepiej sprawdzają się płaskie i podłużne warzywa. Ich liście o wiele łatwiej odchodzą od głąba. 

Kapustę należy wcześniej sparzyć. Już wcześniej wspominaliśmy o metodach, które pozwalają na osiągnięcie pożądanego efektu w niedługim czasie. Kiedy liście są już odpowiednio oporządzone, a farsz gotowy, wówczas możemy przystąpić do zawijania.

Gołąbki wyjdą o wiele lepiej
Gołąbki wyjdą o wiele lepiej

(Canva / Moko)

Jak zawijać gołąbki?

Najpierw liść kapusty kładziemy na dłoni. Następnie na jego dolnej części kładziemy dwie łyżki farszu. Właśnie od tej strony rozpoczynamy zawijanie. Liść powinien mocno przylegać do nadzienia. Powinniśmy otrzymać coś na wzór rulonu.

Wystające brzegi liści wciskamy palcem do środka zawiniątka. Robimy tak z obu stron. Gołąbek jest już gotowy. Czynność powtarzamy do wyczerpania produktów. Sztuczka z pewnością ułatwi przygotowanie wybornych gołąbków.

Gołąbki możemy również zawijać w tradycyjny sposób, jednak jest on o wiele bardziej czasochłonny. W związku z tym lepiej wypróbować nową metodę. Dzięki niej jeszcze częściej możemy sięgać po uwielbiane gołąbki.

Oczywiście liście kapusty powinny charakteryzować się również kuszącym kolorem. Taki efekt osiągniemy bez większych problemów za sprawą dodatku cukru. Wystarczy wsypać łyżeczkę do gotującej się wody.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: gołąbki