Smakosze.pl Przepisy Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych
canva/Zoryanchik

Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych

19 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kochamy kotlety, a najbardziej schabowe i mielone. Te drugie robi się chyba na więcej sposobów, bo też mięso mielone stwarza więcej możliwości. Dziś przedstawiamy wam niezwykłą, lwowską wersję kotletów mielonych. Zobacz jaki dodatek sprawia, że mielone są tam bardzo smaczne.

Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Najlepiej nadaje się wieprzowe z łopatki lub karkówki. Dzięki zawartemu w nim tłuszczykowi kotlety są bardzo soczyste.

Jednak we Lwowie mają jeszcze jeden patent na zwiększenie soczystości mielonych. Dodają do nich trochę startego, żółtego sera. Wtedy można użyć nawet chudszego mięsa, np. drobiowego. Sami sprawdźcie, jak smakują takie kotlety.

Niezwykła lwowska wersja kotletów mielonych

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego

  • 1 kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 cebulka

  • 5 dag żółtego sera w kawałku

  • 2 żółtka

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulkę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.

Na tarce zetrzyj też żółty ser. Dodaj go do kotletów razem z żółtkami i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrób mięsną masę. Dopraw ją gałką, solą i pieprzem.

Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Panieruj je w tartej bułce, kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami albo z surówką z kapusty świeżej lub kiszonej.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na kotlety mielone. Zobacz, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika , a także jak przygotować mielone z majonezem .

ser żółty
ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/superelaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy