Smakosze.pl
kotlety mielone z piekarnika

canva/Ekaterina79

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

28 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli na dzisiejszy obiad planujesz zrobić coś z mielonego mięsa, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj soczyste kotlety mielone z piekarnika. Będą smaczne i zdrowsze niż ich klasyczna wersja. Z pewnością pokocha je cała rodzina.

Kotlety mielone mają tę zaletę, że szybko się je robi. Niestety, przez smażenie są dość ciężkostrawne. Przygotowując mielone z piekanika, nie masz tego problemu. Na dodatek nie musisz stać przy kuchni i pilnować smażących się kotletów. Wkładasz je do piekarnika i po 30 minutach serwujesz obiad.

Przepis na soczyste kotlety mielone z piekarnika — pokocha je cała rodzina

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

Zupa ogórkowa

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pieczonych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w wodzie (ewentualnie w mleku). Gdy napęcznieje, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Możesz ją też przyrumienić, ale delikatnie, by nie nabrała gorzkiego smaku.

Wystudzoną cebulę dodaj do mięsa, wsyp sporo pieprzu ziołowego, soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z przygotowanej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Układaj je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Wskazówka: Przed formowaniem kotletów zwilż dłonie wodą. Wtedy mięsna masa nie będzie przylepiać się do rąk.

Więcej inspiracji na pyszne, mielone kotlety znajdziesz na naszej stronie. Poznaj przepis na kotlety mielone z dodatkiem dyni i szczypiorku, a także przepis na kotlety mielone z pieczarkami.

formowanie kotletów

formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/shcherbak volodymyr

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >