Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina
Jeśli na dzisiejszy obiad planujesz zrobić coś z mielonego mięsa, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj soczyste kotlety mielone z piekarnika. Będą smaczne i zdrowsze niż ich klasyczna wersja. Z pewnością pokocha je cała rodzina.
Kotlety mielone mają tę zaletę, że szybko się je robi. Niestety, przez smażenie są dość ciężkostrawne. Przygotowując mielone z piekanika, nie masz tego problemu. Na dodatek nie musisz stać przy kuchni i pilnować smażących się kotletów. Wkładasz je do piekarnika i po 30 minutach serwujesz obiad.
Przepis na soczyste kotlety mielone z piekarnika — pokocha je cała rodzina
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
pieprz ziołowy
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonych kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w wodzie (ewentualnie w mleku). Gdy napęcznieje, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Możesz ją też przyrumienić, ale delikatnie, by nie nabrała gorzkiego smaku.
Wystudzoną cebulę dodaj do mięsa, wsyp sporo pieprzu ziołowego, soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z przygotowanej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Układaj je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w 180 st. C.
Wskazówka: Przed formowaniem kotletów zwilż dłonie wodą. Wtedy mięsna masa nie będzie przylepiać się do rąk.
Więcej inspiracji na pyszne, mielone kotlety znajdziesz na naszej stronie. Poznaj przepis na kotlety mielone z dodatkiem dyni i szczypiorku, a także przepis na kotlety mielone z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/shcherbak volodymyr
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile