Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Rzodkiewka pełna smaku i zdrowia
Rzodkiewki wyróżniają się pięknym kolorem, który zachęca, by sięgnąć po te warzywa. Pełne są żelaza, manganu, miedzi i witamin , co doskonałe wpływa na układ krwionośny . Warto też wiedzieć, że jedzenie rzodkiewek hamuje rozwój bakterii i grzybów. Te warzywa polecane są dla osób z niedokrwistością. Jednak zwykle zjadamy czerwoną cześć warzyw, a liście wyrzucamy.
Przestańmy to robić, bo liście rzodkiewek są bardzo zdrowe. Pełne witaminy C, żelaza i wapnia, mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować radzi, by z liści rzodkiewki przyrządzić apetyczne pesto. Jego przepis znajdziesz na stronie Kocham Gotować na Facebook'u. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki z przepisu Piotra Ogińskiego?
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 4 łyżki płatków migdałowych
- olej roślinny
- 5 ząbków czosnku
- sok z cytryny
- parmezan
Odrywamy liście rzodkiewki i przekładamy je do wrzątku i zaraz do bardzo zimnej wody. Na gorącą i suchą patelnię wrzuć płatki migdałowe i je upraż . Przesyp je do blendera, a na patelnię wlej trochę oleju i wrzuć ząbki czosnku.
Gdy nabierze złotego koloru, to wraz z olejem przekładamy go do blendera. Dodajemy liście rzodkiewki, starty parmezan, sok z cytryny i olej. Wszystkie składniki blendujemy. Po chwili intensywnie zielone pesto jest już gotowe.
Do czego pasuje pesto z liści rzodkiewki?
Przepis od Piotra Ogińskiego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pesto z liści rzodkiewki będzie smakować z makaronem, daniami z ryżu i kaszy . Można pesto użyć do pieczywa lub pieczonych warzyw.
Niejedna sałatka zyska na smaku dzięki temu dodatkowi. Pesto z liści rzodkiewki zrobisz szybko . Będzie pysznym i zdrowym elementem twojej diety . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab z wybornym nadzieniem. Podawaliśmy też przepis na domową chałkę z budyniem.
Źródło: Facebook/Kocham Gotowac