Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten prosty deser smażę zamiast klasycznych racuchów z jabłkami. Ledwie postawię go na stole, wszystko znika
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.04.2024 08:25

Ten prosty deser smażę zamiast klasycznych racuchów z jabłkami. Ledwie postawię go na stole, wszystko znika

deser z jabłek
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Zapomnij o klasycznych racuchach. Z tym przepisem zrobisz nie mniej pyszny deser. Cała rodzina będzie zachwycona, a przysmak zniknie do ostatniego okruszka. Przeczytaj przepis i przekonaj się, jakie to proste.

Deser lepszy niż racuchy

Do niedawna uwielbiałem racuchy, ale odkąd znam ten przepis, deser robię według niego. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a w dodatku robi się go tak samo łatwo, jak racuchy. 

Nie znam nikogo, komu nie smakowałaby ta słodka przekąska. Łączy w sobie soczyste jabłka i delikatne, słodkie ciasto. Można podawać je same, z cukrem, a nawet z ulubionym dżemem. Zerknij na poniższą listę składników i zaczynamy smażenie. 

jabłka na racuchy.jpg
Fot. Canva/MmeEmil
Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit

Jabłka to podstawa.

Podstawowym składnikiem tego deseru są jabłka. Dlatego zadbaj, aby były odpowiednio słodkie, a przede wszystkim świeże. Poniżej znajdują się lista ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Nie ma ich wiele, co gwarantuje niską cenę deseru. Zdjęcia umieszczone tym artykule, pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2, gdzie znajduje się podobny przepis. 

Składniki:

  • 3 jabłka 
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 130 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cynamon 

Przepis na deser z jabłek

Jabłka obierz. Następnie pokrój w cienkie, okrągłe plastry. Wydrąż z nich gniazda nasienne. 

Do miski wbij jajko i wsyp cukier. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz wlej mleko. Wymieszaj składniki na lejące i jednolite ciasto. 

Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłka obtocz w cieście i umieść je na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu zarumienienia na brązowy kolor. 

Wyciągnij je i osusz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe obsyp cukrem i podaj na deser. 

Sprawdź, czego nie powinno się łączyć z zieloną herbatą. Rozwiąż także nasz quiz o owocach.

smażenie.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2