Nikt nie robi tak ciasta na pierogi jak syn Gessler. Zapomnij o brudnych rękach
Rodzina Gessler słynie ze swoich oryginalnych i pomysłowych przepisów. Dziś przedstawiamy sposób syna Magdy Gessler na innowacyjne ciasto na pierogi. Dzięki wstępnemu mieszaniu składników za pomocą łyżki, Twoje dłonie podczas przygotowania ciasta pozostaną wyjątkowo czyste. Koniecznie sprawdź ten sposób.
Na ciasto na pierogi Tadeusza Mullera zawiera w sobie aż 3 rodzaje mąki. Ich starannie dobrane proporcje zapewniają idealną konsystencję ciasta. Do tego wystarczy odrobina gorącej wody oraz oleju. To ciasto na pierogi udaje się za każdym razem.
Przepis na oryginalne ciasto na pierogi Tadeusza Mullera
Składniki:
-
400 g mąki pszennej typ 500
-
50 g mąki razowej żytniej
-
50 g maki razowej pytlowej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
340 ml gorącej wody
Jak przygotować ciasto na pierogi bez brudzenia rąk?
W sporej misce wymieszaj poszczególne składniki ciasta na pierogi . Połącz 3 rodzaje mąki z olejem rzepakowym . Następnie dolej do naczynia przegotowaną gorącą wodę .
Składniki na ciasto na pierogi zacznij mieszać za pomocą drewnianej łyżki . Po wstępnym połączeniu się składników powstałą masę podsyp niewielką ilością mąki . Tak przygotowaną kulę z ciasta wytocz z miski na czysty kuchenny blat .
Wstępnie wymieszane ciasto na pierogi wyrabiaj dalej rękoma . Następnie zagnieć je w kulkę i odłóż z powrotem do naczynia . Ciasto na pierogi odstaw pod przykryciem na czas przygotowania farszu . Smaczne nadzienie do pierogów zrobisz z kliku prostych składników . Oryginalne maślankowe ciasto będzie totalnym zaskoczeniem przy stole .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
-
Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: tvnpl