Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowe ciasto na pierogi cioci Grażynki. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Maślankowe ciasto na pierogi cioci Grażynki. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Maślankowe ciasto na pierogi cioci Grażynki
canva/angorius

Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne. Masa doskonale się formuje, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Sekretem plastyczności ciasta jest stopniowe wlewanie maślanki, co pozwala dodać odpowiednią ilość składnika. Koniecznie wypróbujcie — będziecie zachwyceni.

Zrobienie dobrego ciasta na pierogi jest pewnym wyzwaniem. Prosty przepis cioci Grażynki, który zakłada wykorzystanie maślanki zamiast wody czy mleka, pomoże wam zrobić niezwykle elastyczną i łatwą do sklejania masę, która pasuje do niejednego farszu.

Przepis na maślankowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej

  • około 385 g maślanki

  • solidna szczypta soli

Jak zrobić maślankowe ciasto na pierogi? Patent cioci Grażynki jest doskonały

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Formujemy w niej dołek, do którego wsypujemy sól. Wlewamy trochę maślanki i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Jedną dłonią ugniatamy masę, a drugą stopniowo dodajemy nabiał.

Każdą kolejną porcją wprowadzamy wtedy, gdy poprzednia połączy się z pozostałymi składnikami. Proces kończymy, gdy uzyskamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.

Wtedy przykrywamy miseczkę z ciastem i odstawiamy całość na 20 minut. Po tym czasie wałkujemy maślankowe ciasto na pierogi i zamykamy z nim wybrany farsz.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem maślanki. Polecamy prosty patent na znakomite racuchy z jej dodatkiem. Być może też skuszą was kotlety z piersi kurczaka marynowanej w tym nabiale.

Maślankowe ciasto na pierogi cioci Grażynki jest znakomite
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: