Maślankowe ciasto na pierogi cioci Grażynki. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne. Masa doskonale się formuje, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Sekretem plastyczności ciasta jest stopniowe wlewanie maślanki, co pozwala dodać odpowiednią ilość składnika. Koniecznie wypróbujcie — będziecie zachwyceni.
Zrobienie dobrego ciasta na pierogi jest pewnym wyzwaniem. Prosty przepis cioci Grażynki, który zakłada wykorzystanie maślanki zamiast wody czy mleka, pomoże wam zrobić niezwykle elastyczną i łatwą do sklejania masę, która pasuje do niejednego farszu.
Przepis na maślankowe ciasto na pierogi
Składniki:
400 g mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej
około 385 g maślanki
solidna szczypta soli
Jak zrobić maślankowe ciasto na pierogi? Patent cioci Grażynki jest doskonały
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Formujemy w niej dołek, do którego wsypujemy sól. Wlewamy trochę maślanki i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Jedną dłonią ugniatamy masę, a drugą stopniowo dodajemy nabiał.
Każdą kolejną porcją wprowadzamy wtedy, gdy poprzednia połączy się z pozostałymi składnikami. Proces kończymy, gdy uzyskamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.
Wtedy przykrywamy miseczkę z ciastem i odstawiamy całość na 20 minut. Po tym czasie wałkujemy maślankowe ciasto na pierogi i zamykamy z nim wybrany farsz.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem maślanki. Polecamy prosty patent na znakomite racuchy z jej dodatkiem. Być może też skuszą was kotlety z piersi kurczaka marynowanej w tym nabiale.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama