Smakosze.pl
Która papryka jest najzdrowsza?

canva/chrisbradshaw, Getty Images;Paul Katz, Photo Images; demarfa, Getty Images

O czym świadczy kolor papryki?

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze.

Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem.

Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papryka czerwona najzdrowszym wyborem

Ten rodzaj jest z pewnością najpopularniejszy i najłatwiej dostępny w sklepach spożywczych - stoiska z tym warzywem są najczęściej zapełnione właśnie papryką o silnym i soczystym czerwonym kolorze.

W czerwonej papryce jest najwięcej witaminy C, a także beta-karotenu, które są wyjątkowo istotnymi substancjami dla naszego organizmu. Ich niedobory wywołują spore problemy ze zdrowiem.

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie

Prosty sposób na kiszoną kapustę

CZYTAJ DALEJ

Właściwości czerwonej papryki

Warzywo to pomaga w zapobiegania chorób serca, rozszerzając naczynia krwionośne. Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl papryka rozgrzewa całe ciało, a także chroni tkanki przed uszkodzeniami kodu genetycznego.

Dzięki dużej zawartości wapnia pozwala utrzymać zęby i kości w dobrej kondycji oraz opóźnia procesy starzenia - znajduje się w niej bowiem bardzo dużo antyoksydantów.

Czym charakteryzują się zielona i żółta papryka?

Zielona papryka jest po prostu niedojrzałą wersją czerwonej, a żółta stanem przejściowym pomiędzy oboma typami. Zielona posiada znacznie mniej węglowodanów, dlatego mogą jeść ją osoby będące na diecie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Żółta odmiana ma bardziej słodki i owocowy smak, dlatego doskonale sprawdza się w sałatkach czy na grillu. Jak każda z nich posiada bardzo dużo błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

Papryka

Źródło: canva/de_photogra_phi, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >