Smakosze.pl
Która papryka jest najzdrowsza?

canva/chrisbradshaw, Getty Images;Paul Katz, Photo Images; demarfa, Getty Images

O czym świadczy kolor papryki?

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze.

Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem.

Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Papryka czerwona najzdrowszym wyborem

Ten rodzaj jest z pewnością najpopularniejszy i najłatwiej dostępny w sklepach spożywczych - stoiska z tym warzywem są najczęściej zapełnione właśnie papryką o silnym i soczystym czerwonym kolorze.

W czerwonej papryce jest najwięcej witaminy C, a także beta-karotenu, które są wyjątkowo istotnymi substancjami dla naszego organizmu. Ich niedobory wywołują spore problemy ze zdrowiem.

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie

Prosty sposób na kiszoną kapustę

CZYTAJ DALEJ

Właściwości czerwonej papryki

Warzywo to pomaga w zapobiegania chorób serca, rozszerzając naczynia krwionośne. Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl papryka rozgrzewa całe ciało, a także chroni tkanki przed uszkodzeniami kodu genetycznego.

Dzięki dużej zawartości wapnia pozwala utrzymać zęby i kości w dobrej kondycji oraz opóźnia procesy starzenia - znajduje się w niej bowiem bardzo dużo antyoksydantów.

Czym charakteryzują się zielona i żółta papryka?

Zielona papryka jest po prostu niedojrzałą wersją czerwonej, a żółta stanem przejściowym pomiędzy oboma typami. Zielona posiada znacznie mniej węglowodanów, dlatego mogą jeść ją osoby będące na diecie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Żółta odmiana ma bardziej słodki i owocowy smak, dlatego doskonale sprawdza się w sałatkach czy na grillu. Jak każda z nich posiada bardzo dużo błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

Papryka

Źródło: canva/de_photogra_phi, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

truskawki

Produkty

Ile kosztują truskawki w 2022? Cena zaskoczy wszystkich smakoszy

Czytaj więcej >
agrest

Produkty

Dlaczego warto jeść agrest i co warto z niego przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Czytaj więcej >
fasolka żółta i zielona

Produkty

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

Czytaj więcej >