O czym świadczy kolor papryki?
Paprykę znaleźć można w praktycznie każdej kuchni - uwielbiamy jej świeży i lekko słodki smak, a także żywe kolory. Która z nich jest jednak najzdrowsza? Okazuje się, że przoduje w tym bez wątpienia papryka o czerwonym kolorze.
Z papryki można zrobić setki jak nie tysiące najróżniejszych dań. Dodajemy ją do gulaszy, zup, jajecznicy, zapiekamy z farszem w środku, czy blendujemy na zupę krem.
Wiele przepisów wymaga wykorzystania papryki o danym kolorze. Nie każde danie będzie bowiem wyglądało i smakowało tak dobrze, jeśli użyjemy papryki innej, niż tej zapisanej w przepisie. Na jaki kolor najlepiej się zdecydować?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Papryka czerwona najzdrowszym wyborem
Ten rodzaj jest z pewnością najpopularniejszy i najłatwiej dostępny w sklepach spożywczych - stoiska z tym warzywem są najczęściej zapełnione właśnie papryką o silnym i soczystym czerwonym kolorze.
W czerwonej papryce jest najwięcej witaminy C, a także beta-karotenu, które są wyjątkowo istotnymi substancjami dla naszego organizmu. Ich niedobory wywołują spore problemy ze zdrowiem.
Właściwości czerwonej papryki
Warzywo to pomaga w zapobiegania chorób serca, rozszerzając naczynia krwionośne. Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl papryka rozgrzewa całe ciało, a także chroni tkanki przed uszkodzeniami kodu genetycznego.
Dzięki dużej zawartości wapnia pozwala utrzymać zęby i kości w dobrej kondycji oraz opóźnia procesy starzenia - znajduje się w niej bowiem bardzo dużo antyoksydantów.
Czym charakteryzują się zielona i żółta papryka?
Zielona papryka jest po prostu niedojrzałą wersją czerwonej, a żółta stanem przejściowym pomiędzy oboma typami. Zielona posiada znacznie mniej węglowodanów, dlatego mogą jeść ją osoby będące na diecie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Żółta odmiana ma bardziej słodki i owocowy smak, dlatego doskonale sprawdza się w sałatkach czy na grillu. Jak każda z nich posiada bardzo dużo błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.
Źródło: canva/de_photogra_phi, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl