Obłędna surówka z kiszonych ogórków - nie ma lepszej
Kiszone ogórki nie muszą być jedynie zwykłą przekąską - można sporządzić z nich wiele dań i dodatków. Jednym z najlepszych jest prosta surówka, którą zrobisz w 3 minuty. Każdy, kto choć raz spróbuje jej smaku, natychmiast się w niej zakocha.
Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach.
Jeśli zabrakło ci pomysłu jak wykorzystać swój zimowy zapas słoików, skorzystaj z poniższej receptury. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a chrupkość oraz aromat są nie do pobicia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
8 ogórków kiszonych
-
1 cebula
-
1 jabłko
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
sól
-
pieprz
Zacznij od odsączenia ogórków z zalewy i pokrojenia ich w półplasterki. Przełóż je do większej miski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. Ją także dorzuć do pokrojonych ogórków.
Jabłko dokładnie umyj, obierz, przetnij na pół i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki i dodaj do reszty składników. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i umieść w miseczce.
Zalej składniki sokiem z cytryny, olejem, dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Odstaw surówkę na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj z pieczonym mięsem lub kiełbasą. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: marta-gotuje.pl