Smakosze.pl Przepisy Obłędna surówka z kiszonych ogórków - nie ma lepszej
canva/HandmadePictures, Getty Images

Obłędna surówka z kiszonych ogórków - nie ma lepszej

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszone ogórki nie muszą być jedynie zwykłą przekąską - można sporządzić z nich wiele dań i dodatków. Jednym z najlepszych jest prosta surówka, którą zrobisz w 3 minuty. Każdy, kto choć raz spróbuje jej smaku, natychmiast się w niej zakocha.

Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach.

Jeśli zabrakło ci pomysłu jak wykorzystać swój zimowy zapas słoików, skorzystaj z poniższej receptury. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a chrupkość oraz aromat są nie do pobicia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od odsączenia ogórków z zalewy i pokrojenia ich w półplasterki. Przełóż je do większej miski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. Ją także dorzuć do pokrojonych ogórków.

Jabłko dokładnie umyj, obierz, przetnij na pół i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki i dodaj do reszty składników. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i umieść w miseczce.

Zalej składniki sokiem z cytryny, olejem, dopraw pieprzem oraz odrobiną cukru. Odstaw surówkę na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj z pieczonym mięsem lub kiełbasą. Smacznego.

Ogórki kiszone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy