Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki
canva/Vladimir Kokorin

Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki

21 listopada 2021

Mielone są klasycznym daniem obiadowym kuchni polskiej. Warto je urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych pieczarek i odrobiny sera. Ciągnący się ser i delikatne, smażone grzyby nadadzą daniu przyjemnej konsystencji. Ten sycący posiłek skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.

Wiele jest receptur na pyszne i soczyste kotlety. Proponowaliśmy wam już przepis, w którym delikatności nadawaliśmy przy pomocy majonezu i namaczanej bułki . Tym razem przedstawiamy recepturę, która wniesie to danie na jeszcze wyższy poziom .

Przepis na smaczne mielone z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 jajo

  • 1 kajzerka

  • 10 pieczarek

  • 50 g sera żółtego

  • 7 łyżek bułki tartej

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka mieszanki przyprawowej do mięs

  • sól i pieprz w ilości o smaku

  • mleko do namoczenia bułki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kajzerkę moczymy w mleku, natkę pietruszki siekamy. Mięso wkładamy do miski i łączymy z odciśniętą bułką oraz jajem. Doprawiamy przyprawą do mięsa i wyrabiamy masę.

Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i zredukuje się ich objętość. Doprawiamy je solą i pieprzem, studzimy.

Następnie dodajemy do nich ser, natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej. Całość mieszamy. Mięso dzielimy na cztery części, każdą z nich faszerujemy porcją pieczarek i sera, formując kotlety tak, aby nadzienie było dokładnie otoczone mięsem.

Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z surówką i purée ziemniaczanym. Będą smakowały doskonale także wtedy, gdy polejemy je pikantnym sosem pomidorowym.

Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Kotlety mielone z serem i pieczarkami będą doskonałe na niedzielny obiad

Źródło zdjęcia: canva/Zolotaosen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy